maandag 29 december 2014

In 2015

Het gaat een apart jaar worden, 2015. De crisis is voorbij zegt men, maar ja, wie zijn dat dan "men"? Wie het weet mag het zeggen en of dat de crisis dat inderdaad voorbij is? Voorlopig hebben wij met ons orkest daar nog niet veel van gemerkt, sterker nog, eigenlijk helemaal niets.

Dus ja 2015? Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? In ieder geval is het entertainment wereldje op dit moment heel erg voorzichtig, nog steeds.

Maar goed, daar zit u natuurlijk allemaal niet echt op te wachten, op dit soort minder gezellige berichtgevingen. Vandaar dan ook dat wij het nieuwe jaar maar weer eens stevig muzikaal gaan inleiden. Net zoals het vorige jaar, in ons eigen "hoofdkwartier", waar u ons zoals gebruikelijk op de woensdagavond zult aantreffen. Maar dan zijn we met de repetities bezig en ook dat gaat nog wel even door het komende jaar. Tenslotte zit er stiekem wel weer het een en ander in de spreekwoordelijk pijp. Maar daarover later meer.

Dus.....op zondag 18 januari bent u van harte welkom om het nieuwe jaar samen met ons in te luiden in Partycentrum "De Remise" in Drunen en dat dan helemaal gratis.

 

donderdag 9 oktober 2014

Stilte voor de storm

Zo zou je het kunnen omschrijven, "Stilte voor de storm".
Nu zal het met de storm wel meevallen, maar die stilte? En dat voor muzikanten?

Geloof het van mij, we zijn bezig met wederom iets aparts, heel aparts zelfs. Maar ja, ik mag er dus weer mooi niets over zeggen. Je kent het wel, onderhandelingen en contract besprekingen met management en artiesten bepalen nu even de "radiostilte".

Dus nog even een paar weekjes geduld en dan komen we weer met het nodige aan nieuws.

Oh ja, de vorige stunt, je weet het vast nog wel........het tripje naar China, nou we houden het dit keer wat dichter bij huis, maar of dat het dan wel binnen de landsgrenzen zijn???

Tot binnenkort met meer nieuws, ook op onze orkest website.

 
 


dinsdag 12 augustus 2014

Er voor gaan!

Juist, "er voor gaan" of "we gaan ervoor" een cliché uitdrukking? Waarschijnlijk wel, maar of dat deze dan minder op de waarheid berust? Och, het is toch maar weer een uitdrukking om aan te geven dat het weer een heel interessant muzikaal najaar en winter gaat worden van 2014.

Of dat we niet al genoeg opvallende dingen gedaan hebben dit jaar? Nou......... voor een clubje zoals het onze? Ik dacht 't wel. allereerst onze 2de Chinese Tour van April/Mei.





Dan hadden we onze, inmiddels tot jaarlijkse "Swinging Sentation Party" in de Kentering in Rosmalen.
 


Daarna ook nog even TV opnames voor het programma het Artiestencafé, van Boschtion televisie uit Den Bosch.



En ja, daar was hij dan weer, iets waar we echt elk jaar weer naar uitkijken; Tinte!



Dat was het? Nee hoor, er zit nog het een en ander in de pijp. Alleen wat nu even jammer is, is het feit dat dit weer van die besloten feestjes zijn. Nu komen die elk jaar weer voorbij en dat zijn dan in de regel weer van die optredens waar helaas niet iedereen naar binnen mag. Besloten feesten, met in de regel een begeleidende rol van ons orkest van artiesten, naast een eigen programma voor een dergelijke avond.

En of dat het nu Ben Cramer betreft of Xander de Buisonjé is die we mogen begeleiden, voor ons is het altijd een situatie van "er voor gaan". Want ondanks het feit dat het elke keer weer eenvoudiger lijkt om met dit niveau artiesten een podium te delen moet er gewoon stevig worden gestudeerd op die muziek van die artiesten.

Ok, Ben Cramer, daarvan weten we zo onderhand wel van hoe hij het graag heeft en wil hebben, dat is geen nieuws meer. Daarvoor zijn we al een paar jaar samen met hem bezig. En ja, het is nog een gezellige kerel ook, die Cramer. Maar we moeten er toch weer elke keer voor gaan.

In september, oktober en december dus weer, en weer op een besloten feest, met dit keer dan ook nog een vedette uit Almelo in september. We gaan er dus maar weer voor, gewoon zoals altijd!!!!!! en oh oh, wat erg vinden we dat. Niet dus, heerlijk is het gewoon om in fatsoenlijke situaties te mogen spelen met zo af en toe eens een gezellige artiest op het podium.

Binnenkort, gaan we er weer voor!! Gewoon er voor gaan!!

 

 



donderdag 19 juni 2014

Op weg naar Tinte

Vreemde titel van dit bericht? Wellicht wel! Alsof je via de ANWB naar een routebeschrijving zit te kijken?

Nee hoor, dit verhaal gaat over een fenomeen, een fenomeen wat Tinte heet en de weg daar naar toe. Maar dan niet letterlijk de weg daar naar toe maar figuurlijk gezien. Tinte, een heel klein dorpje, zeg maar gehucht een kleine 4 kilometer onder Brielle in Zuid-Holland.

De weg daar naar toe slaat dan ook op het gegeven dat wij nu, na alle drukte van de afgelopen tijd ons alweer aan het voorbereiden zijn op het "leukste feestje" van het jaar.

Inmiddels voor de 11de keer gaat ons orkest op de zaterdagavond het podium bestijgen in die grote tent, daar op "de wei".  De feestavond van een heel weekend zomerfeest in Tinte. In de regel zo ongeveer 3500 a 4000 bezoekers op "de avond". En ja, dan is het ook niet zo moeilijk dat wij daar met ons orkest daar zo ongeveer wel elk jaar naar zitten uitkijken om weer op dat mooie podium te mogen klimmen en daar een giga grote knalfuif te laten losbarsten.

De boel gaat daar namelijk los, maar dan ook compleet los. En van dit soort feestjes, ja..........daar kunnen wij wel iets mee.

Dit jaar doen we het voor de verandering eens solo, geen artiesten begeleiden, zoals dat in het verleden gebruikelijk was. Niet dat dit een probleem is of zou zijn, niets daarvan. We doen het dit jaar gewoon helemaal solo.........Nou vooruit, we geven even het podium voor LA The Voices, maar dan................

Mooi verhaal, zul je wellicht zeggen, maar hoe ziet dat er dan uit, het los gaan met ons orkest in Tinte.

Ok, een voorbeeldje uit 2010 en daarmee is het simpel uitgelegd, of te wel "I rest my case"

 
 
Nu snap ik, dat je na het zien van de bovenstaande beelden een dergelijk feest met ons orkest wil mee maken. Geen probleem, op de volgende website staat alle informatie over de zomerfeesten in Tinte.
 
Op zaterdag 19 juli gaat het weer los in Tinte, maar dan compleet.
 



zaterdag 7 juni 2014

Making Music

Muziek maken, dat is de letterlijke vertaling van de titel van dit bericht.
En dat schijnen wij te doen, met ons orkest, het maken van muziek. "Fijn".........hoor ik u zeggen "En bedankt dat je ons dit even bent komen mededelen", als mogelijke aanvulling.

Maar what's new? of te wel...................... nog verder wat interessants te melden?????

Ja hallo, ik snap ook wel dat bovenstaande kreet niets nieuws onder de zon is. Wat voor de een 'n hobby is, kan voor de andere gewoon zijn of haar werk zijn. En of je nu thuis achter je piano zo af en toe eens op die zwarte en witte toetsen zit te drukken en daar de meest mooie melodieën uit laat komen. of, in het andere geval met een auto vol aan slag en percussie-instrumenten richting podium aan het rijden bent om daar wederom professioneel of niet weer een avondvullend optreden te verzorgen, het maakt uiteraard niets uit.

Muziek is nu eenmaal muziek en wat de drijfveer ook mag zijn om met muziek, in welke variant dan ook bezig te zijn, je bent het niet aan het maken, echt niet. In fabrieken maken ze van alles, verzin het maar en ze maken het voor je, wat dan ook.

Muziek maak je niet. Muziek is een uiting van emotie en die kun je inderdaad laten horen. Muziek is dan dus ook niet het spelen van die zwarte bolletjes met van die opmerkelijke streepjes er boven die in de regel op vijf lijntjes voor je op een velletje papier staan. Kortom een partituur, bladmuziek, zoals je wil. In ieder geval een stuk notenschrift.

Wacht ff, ik heb een voorbeeld voor je. ( voor het geval dat je niet begrijpt van wat ik nu bedoel met een partituur)

 



Nu is het bepaald niet de bedoeling om hier muziekles te gaan geven, maar ik wil alleen maar even aangeven, voor die gene die dat nog niet helemaal door hadden, dat je van elk instrument, dus ook voor slagwerk en percussie, elke tik die je op een trommel of wat dan ook uitdeelt kunt noteren zoals in het voorbeeld hierboven. Notenschrift of partituur, heet dat dan.
 
Opmerkelijke conclusie zou dan kunnen zijn dat je muziek ( het uiten van emotie) middels bolletjes, vlaggetjes, kruisjes en streepjes kunt op schrijven?
 
Eh.........................dus niet!!!! op een partituur staan alleen maar figuurtjes die je iets vertellen over wanneer en in welke toonsoort op een instrument een bepaalde actie moet worden uitgevoerd. Het gevoel en dus de emotie die daar bij hoort staat nergens te lezen.
 
Making music, dat is de uitdrukking die veelal wordt gebruikt, meestal door muzikanten. Wat vele dan dus denken dat het "maken van muziek" is gerelateerd aan bladmuziek, en dat er zonder die bladmuziek dan dus ook geen muziek "gemaakt" kan worden. Jammer..........

Je snapt natuurlijk dat het met instrumenten voorbrengen van klanken, per definitie een gevoelskwestie is en de wijze van hoe je dit het meest eenvoudigste kunt bewaren, gewoon noteren is. Inderdaad door middel van bladmuziek. en dat is slechts een hulpmiddel en meer beslist niet.

Zo gaat het bovenstaande op voor melodie maar dus ook voor ritmische zaken, in welke vorm dan ook.

En dat muziek gewoon ook zonder bladmuziek gespeeld kan worden, die hoef ik dan niet echt uit te leggen, maar een mooi voorbeeld daarvan is nooit weg, toch? Pure emotie dus, heerlijke muziek ook.

I rest my case.



 

vrijdag 6 juni 2014

Wederom Televisie

Zo gaat dat.

Zo zit je in het vliegtuig op weg naar China om een tour in en rond Shanghai met het orkest te gaan doen om vervolgens via Rosmalen waar we onze 2de Swinging Sentation Party in het afgelopen weekend hebben volbracht, zijn we ons nu al weer aan het opmaken voor weer geheel iets anders.

Wederom televisie, in dit geval. Nee, dit keer niet in dat geweldige mooie mediapark in Hilversum waar alle spreekwoordelijke "toeters en bellen" uit de kast worden gehaald om een drie kwartier durende tv special op te nemen. Maar nu eens wat kleinschaliger.

Het Artiesten café in dit geval. Een programma van "Boschtion Televisie", een lokale en regionale tv zender uit Den Bosch. En in dit geval staat onze eigen Ben van Wijk centraal. Een programma waarin Ben van Wijk en zijn orkest "Benny's Big Show Orchestra" in de spotlight komen.
 
Er wordt naast het nodige aan muziek via een aantal interviews met Ben en een aantal orkestleden ruim aandacht besteed aan onze Chinese tour. Daarbij was ook Ben Cramer van de partij en deze gaan we dan ook met een aantal nummers terug zien in dit tv programma.

Een tweetal uitzendingen gaan er opgenomen worden. Waarbij nog enkele andere regionale artiesten hun opwachting maken.

Voor die gene die de opname willen bijwonen, dat kan.

Op woensdag 11 juni, in "het Veerhuis" aan de maasdijk 12 in Bokhoven bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom. De opname bij wonen is volledig gratis.



zaterdag 29 maart 2014

De Kentering, Rosmalen

Op het moment van dit schrijven, op een zonnige zaterdagmiddag aan het einde van maart, en dan ook nog eens lekker in de tuin kunnen zitten met een graadje of 20, hebben we nagenoeg het eerste kwartaal van 2014 achter ons en wordt het druk voor ons orkest, heel druk.

De spreekwoordelijke puntjes worden nu muzikaal gezien op de i gezet voor de Chinese tour. Wat rest is dan nog een stuk show element. We zijn tenslotte niet voor niets het grootste podium show orkest van Nederland. Er gaat dus nog wel even het nodige aan choreografie aan onze Chinese show worden toegevoegd. En daarmee moet het "feestje", welke we in China een stuk of 6 keer gaan doorvoeren toch wel podiumklaar zijn.

Eind april en begin mei gaat het dan daar in het verre oosten gebeuren. Maar ja, als je zelf niet naar Shanghai gaat afreizen zul je er zeer waarschijnlijk maar heel weinig van mee krijgen, buiten de berichten om die live vanuit China op onze website gaan komen.  Onze echte fans doen we dan eigenlijk wel wat onrecht aan. Dat kan natuurlijk never nooit de bedoeling zijn, dachten wij en dus...........

Inderdaad. op zaterdag 31 mei in de kentering in Rosmalen gaan we onze eigen fans toch eventjes laten genieten van wat wij ook in China hebben lopen uitspoken.  Een groot deel van het repertoire van de Chinese theatershows gaan we jullie daar gewoon presenteren, net terug uit China, met mogelijk nog wat naweeën van de opgelopen jetlag, maar daardoor beslist niet minder fanatiek of deels ingekakt.

Nee hoor, gewoon als vanouds vol gas er tegenaan.

Dus, we zien jullie graag allemaal heel gezellig in de Kentering in Rosmalen op 31 mei.

Kaarten voor dit geweldige feest zijn binnenkort te verkrijgen en uiteraard krijgen de echte fans van "Benny's big show Orchestra" gewoon 50% korting op de toegangsprijs. Ben je nog geen Fan van het orkest? meld je dan snel aan via onze website!!


Verdere informatie over deze wel heel leuke en gezellige avond, uiteraard te vinden op onze website;




donderdag 27 februari 2014

Is er leven na China?

Maar natuurlijk, is er leven na China en ja, we begrijpen best wel dat het op handen zijnde Chinese avontuur nu even vol in de belangstelling staat en dat wij daar nu even heel erg druk mee zijn. We zitten dan nu ook vol in de voorbereidende fase, maar ja, nu ook nog even carnaval er tussen door. En voor een Brabants orkest, zeker in onze omvang geeft dat dan weer mee dat in ieder geval zo ongeveer het gehele blazerslegioen van BBSO de komende dagen alles behalve het China repertoire uit hun instrumenten laten komen. Ieder zijn hobby en dus ook zijn of haar lolletje, zullen we maar zeggen. Als Rotterdammer, helaas ik kan er verder helemaal niets mee, maar dat is dan verder ook niet belangrijk.

Maar het leven gaat gewoon door, ook voor ons na 4 Mei 2014. Een leven wederom weer met het volgende optreden al weer op de agenda. 31 Mei gaat het worden en dan ook nog eens in ons eigen Brabant. In Rosmalen en dan in de Kentering.

Terug van de Chinese theaters, de Chinese hotels, de Chinese maaltijden, de Chinese touringcars, enfin zo ongeveer alles wat  Chinees is en klinkt. Maar ja, wat wil je? Na een dergelijke tour naar Shanghai en een aantal omliggende steden waar het uitsluitend Chinees is wat je daar ziet en mee maakt.

Gewoon weer alles wat zo lekker vertrouwd is, met onze eigen spullen en op onze eigen vertrouwde podia, met onze eigen crew die weer heerlijk hun eigen dingetje kunnen doen, met ook voor hen vertrouwde spullen. Gewoon weer lekker thuis.

Zoals in de Kentering in Rosmalen op 31 Mei en ja, ook Tinte staat weer op het programma. Deze laatste op 19 Juli. Nu is de Kentering en zogenaamde thuiswedstrijd, maar eigenlijk Tinte ook. Een keer of 10 zijn we daar inmiddels al weer geweest. En dit jaar hebben ze daar een 25 jaar jubileum te vieren, en ja...........Maar daarover later meer, veel meer.

Vervolgens komen er nog wel meer van die heerlijke optredens op de agenda, zoals ons vast uitstapje in de richting van Rotterdam tegen het einde van het jaar.

Dus ja, er is leven na China, volop leven.....................Lekker toch!!

Om het allemaal goed in de smiezen te houden waar wij weer lekker gaan "uitpakken" en dan bedoel ik niet onze koffers na het Chinese avontuur. Houd dan goed onze agenda in de gaten, want voor dat je het weet staan we heel dicht bij je in de buurt te spelen.

http://www.bennysbigshoworchestra.nl/agenda/






En wellicht gaan we het onderstaande ook wel weer doen op een van de komende Hollandse shows. Wat is het (muzikanten) leven toch mooi? En ondertussen, voor die gene die lekker het carnaval induikt, heel veel plezier de komende dagen Voor die gene die dat dan niet doen overigens ook!



                                               


                

                                               




zondag 23 februari 2014

De Chinese Theater Show



Een optreden, voorstelling, a gig, een show of een uitvoering, je kunt het op verschillende manieren uitleggen en benaderen. Maar hoe je het ook draait en of keert, in alle gevallen staan wij heel gewoon op een podium en proberen daar een lekker stukje muziek de zaal in te slingeren. En heel veel meer als dat is het dan eigenlijk ook niet.

Nu is dat op zich al meer als voldoende om "het publiek" een gezellig avondje te bezorgen en ja, laten we eerlijk zijn, daar doen we het dan toch wel voor. En zolang dat steeds maar weer meer lukt, hebben wij er dan ook net even extra meer plezier en lol in. Iedereen helemaal gelukkig en zullen we het daarmee maar simpel eenvoudig benoemen en uitleggen.

Nu lijkt het wel zo, als je het bovenstaande leest, dat het een relatief simpel verhaal is om een goede show in elkaar te zetten. Maar zo eenvoudig is het dan ook weer niet. Natuurlijk, we beschikken over een repertoire van dik over de 400 nummers en dan zodanig divers dat je daarmee een enorm breed publiek kunt vermaken. Maar om een goede show in elkaar te zetten komt echt wel iets meer bij kijken en daar ligt in dit geval nu even toch echt wel een leuke uitdaging. Als we namelijk voor ons relatief bekend publiek spelen en dan ook nog weten wat zo ongeveer de leeftijden zijn, dan is het inderdaad niet zo heel erg ingewikkeld.

Maar nu hebben we te maken met Chinees publiek. Daarmee ligt het verhaal beduidend anders.

Zelfs in het geval van wel of geen stedelingen moet je rekening houden met de keuze van het repertoire. En voor de Chinese tour, waar ook een 7 tal Chinese muziekstukken in de setlist zitten, is het dan nog maar de vraag of de keuze van dit repertoire nu wel het meest geschikte is.

de setlist zoals deze nu is bepaald voor de tour zit er dan als volgt uit:

OPKOMST & PROLOOG THE SHOW MUST GO ON              
SOMETHING HAPPENED ON THE WAY TO HEAVEN 
THINK       
WHEN I GET YOU ALONE                                                      
TING HAI                                                                                    
YOURE THE VOICE                                                                 
RICKY MARTIN MEDLEY                                                        
SKYFALL                                                                                        
VALERIE                                                                                   
STILL GOT THE BLUES                                                       
NEW YORK NEW YORK                                                            
LOVE IS ALL                                                                           
ELOISE                                                                                    
SON OF A PREACHER MAN                                           
I FEEL GOOD                                                                    
HEAVEN                                                                        
THE LONELY SHEPHERD                                              
LOCKED OUT OF HEAVEN                                               
KANG DING                                                                         
Mr. BOJANGLES                                                                  
VEHICLE                                                                                 
WHY TELL ME WHY                                                           
TOTAL ECLIPSE                                                                 
THE PHANTOM                                                                      
BAD LEROY BROWN                                                            
TIME AND TIME AGAIN                                                    
YAMBALAYA                                                                    
TAKE ME HOME                                                                
BIRDS                                                                                  
YOU AND ME                                                                   
LET ME ENTERTAIN YOU                                               
WHAT I SAY                                                                     
SONG& SMILE    FINALE                                        

33 nummers in totaal, achter elkaar door, non stop, in een show van 2 uur.

Uiteraard hebben we een aantal nummers als reserve ingepland, voor het geval dat......

Tenslotte is het bijzonder lastig inschatten of dat "het Chinese publiek" van de gehele bovenstaande opsomming helemaal vrolijk gaat worden. Natuurlijk hebben wij ons laten informeren bij de Chinese organisatie van wat nu zeer waarschijnlijk het beste gaat aanslaan, maar een garantie is het daarmee bepaald niet natuurlijk.

Voor de zeer goed oplettende lezer van dit blog en dan met name in dit artikel, is het uiteraard al opgevallen dat er een aantal nummers in de setlist staan, die toch wel opmerkelijk zijn. En ja, eerlijk is eerlijk, dat is dan ook wel zo. In een voorgaand artikel heb ik al een aantal suggestieve opmerkingen gemaakt, dat wij met 49 orkest en crewleden plus 1 in dat vliegtuig stappen op 25 april. En die plus 1, inderdaad, bekijk de lijst eens heel goed en je weet het. ( maar eh, van mij heb je het niet gehoord, echt niet) De Telegraaf en RTL gaan daar nog wel iets over roepen. Van mij hoor je er verder niets meer over.

Dus................. BBSO goes China!!!








zaterdag 15 februari 2014

On Tour

En hoe stoer klink dat  "on tour" ? Nou eigenlijk best wel, toch?

Ok, voor de jongens uit het professionele muzikale wereldje, is het de gewoonste zaak van de wereld, dat op tournee gaan. Maar voor ons, mensen die het muziek maken er maar als hobby erbij doen, ligt dat toch wel even anders, heel anders zelf. Wij mogen, naast een in de regel drukke baan en of huishouden ons gewoon even stevig focussen op een tripje van 10 dagen naar het buitenland om daar een 7 tal shows achter elkaar op de planken te zetten. In dit geval naar China met 50 personen. Nou een leuk uitje  zou je zeggen, toch? En uiteraard is dat een leuk uitstapje wat er maar even tussendoor komt, zo naast alle dagelijkse beslommeringen.

En ja, wij zijn uiteraard wel het nodige gewend,  zeker zo de laatste 2 jaar. Tenslotte hebben we er een theatertournee  en een 3 tal televisie uitzendingen op onze cv bij kunnen schrijven. Zo is ook het werken met Nederlandse artiesten ook al niet iets waar wij zenuwachtig van worden. Maar dat neemt dan toch niet weg dat een 10 daagse theatertour naar China het bijzonder druk maakt op dit moment.





Drukte voor en achter de schermen. En dan met name achter de schermen. Normaliter is onze crew bezig om een optreden voor ons orkest voor te bereiden als we zo ergens in Nederland gaan spelen. Nu is dat voor hen, afhankelijk van de locatie vanzelfsprekend een routineklus geworden, zo door de jaren heen. Waarbij het teamwork binnen de crew centraal staat.
Maar een tour naar China, met al zijn technische afwijkende en operationeel anders georganiseerde zaken, liggen, vanwege de Chinese organisatie buiten de invloed sfeer van onze crew. Totale afhankelijkheid heet dat dan. Of te wel, de regie niet in eigen zak hebben.

En dat laatste, is dus bepaald niet handig. Maar niet alleen voor de crew is een buitenlandse tour en dan in dit geval de tour naar China een uitdaging, meer als welk optreden dan ook. Voor de Chinese collega's blijkt het optrekken met een Hollands clubje ook behoorlijk verrassend te zijn. Maar  daar gaan we het dan wel verder over hebben op onze speciale China tour 2014 blog.  Met hanteert in China klaarblijkelijk hele andere normen m.b.t. vervoer en inzet van apparatuur:




Een logistieke benadering op zijn Chinees...........We zullen het daar maar bij laten.

Verdere verhalen en ontwikkelingen over de nieuw BBSO tournee kun je vinden op:


en uiteraard op het speciale China tour 2014 blog van BBSO;

zaterdag 1 februari 2014

Bagage

We doen het allemaal wel eens, een weekendje, 'n midweekje, of een hele week en in het andere geval gewoon lekker 2 of 3 weken naar een warm en exotisch oord. Anderen hebben dan weer een tripje naar de Noord of Zuidpool op hun netvlies staan.

En waar we dan naar toe gaan en hoe lang we dan van het thuisfront weg blijven, is op zich niet zo heel belangrijk Dat kan voor je plezier, zakelijk 'n familiebezoek zijn. Een ding hebben al deze verschillende tripjes gemeen. Links om of rechts om, je neemt het nodige aan bagage mee. En logisch is dat dan ook.

Zo ook muzikanten, het zijn namelijk net mensen, althans hun gedrag lijkt er verdacht veel op :-)

Alleen die muzikanten...........................tsja............... het is ook altijd geklooi en gehannes met die lui. vooral slagwerkers, drummers en voornamelijk percussionisten. Wat die "makkers" allemaal mee willen/moeten sleuren naar een podium......... Meestal zijn het van die kisten, tassen en koffers vol met van alles en nog wat.

Een heel gedoe is het. Maar goed, zolang het allemaal in van die mooie verpakkingen kan en dan alleen maar over de weg van A naar B versleept moet worden, is het allemaal mooi te doen. In een flightcase met die handel en hupsake het autootje, busje of vrachtwagen in en rollen maar met die handel. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. En ja, normaal gesproken werkt het inderdaad zo en ook bij mij. Wat een handige dingen zijn dat die mooie kisten met en zonder wielen er onder.

Tot dat je ermee op tournee gaat en dan de vrachtwagen waar het in gaat, dit keer richting vliegveld gaat rijden en daar het boeltje in een vliegtuig verder moet. In dit specifieke geval naar China.

Een dergelijke flightcase, zeker als daar wielen onder zitten rol je dan ook met de grootste eenvoud vanuit een vrachtauto een theatervloer op of bij een tv studio naar binnen, geen enkel probleem.




handige bagagemiddelen zijn het, die mooie verpakkingen die we flightcase noemen. Stevig en robuust, kan dus het nodige incasseren. De constructie van die dingen is dan ook zo gemaakt dat de inhoud mooi en vooral stevig en veilig zit opgeborgen. Zo kun je al hetgeen wat aan instrumenten of apparatuur mee moet om een voorstelling te kunnen uitvoeren geweldig mooi veilig en goed beschermd vervoeren. En die dingen zijn er in de meest uiteenlopende afmetingen en uitvoeringen om de meest onmogelijke vormen of simpel weg lomp zware "gevalletjes" handig te vervoeren. En als zelfs wieltjes onder deze kisten niet meer afdoende zouden zijn, dan is er heel gewoon ander hijs, sleep en sleur materiaal inzetbaar.


Maar nu het vliegtuig in. Dat zou toch geen probleem moeten zijn en inderdaad dat is het dan ook niet.

Echter, een klein smeuïg, maar bepaald geen onbelangrijk detail, brengt ons muzikanten op het fenomeen dat er slechts 46 kilo zonder een financiële toeslag als ruimbagage mee aan boord van het vliegtuig mag. Meer kan uiteraard wel, maar dat kost dan vervolgens een klein vermogen. En ja, wij blijven maar echt een stelletje arme muzikanten. Geen optie dus. De oplossing? Inderdaad onze Chinese opdrachtgevers gaan zorgen voor de versterkers, drums en het grotere percussie en slagwerk spul zoals Conga's pauken en een drumstel. Gitaren, toetsen en alle blaasinstrumenten het bagageruim van het vliegtuig in. per saldo een capaciteit van een slordige 2300 kilo aan goederen die met dit orkestje mee mogen naar China. Dat lijkt dan heel veel, maar is het dus bepaald niet.

Dat wordt dus heel stevig passen en meten. Een overschrijding van de toegestaan aantal vrije bagage kilo's gaat dus heel dik in de papieren lopen en is daarmee geen optie.

Aan de andere kant, heeft het ook wel weer iets. Lekker puzzelen heet het, geloof ik.



Om het uiteindelijk allemaal mooi en passend op en neer naar China te laten gaan. Want hoe je het draait of keert, muzikanten en dan met name percussionisten spelen het liefst op hun eigen instrumenten, dat is namelijk een heel vertrouwd gevoel en ja, daar kun je iets van vinden.


zaterdag 18 januari 2014

Mise en place

Inderdaad, voorbereidingen treffen.

Nu is de term "Mise en Place" een term die heel gebruikelijk is en dan met name in de Franse keuken, om de nodige voorbereidingen te treffen op wat komen gaat. In de regel moet je dan denken aan het trekken van bouillon en het alvast maken van garnituren voor de nodige gerechten. Een soortgelijke actie is nu aan het gebeuren binnen ons orkest. Alleen hebben die voorbereidingen dan niets te maken met heerlijke gerechten of de Franse keuken in het algemeen. De enigste overeenkomst zit hem dan meer in het verzamelen en in een juiste volgorde arrangeren van alle ingrediënten die een orkest van ons formaat nu eenmaal nodig heeft om een nieuwe tournee op een juiste wijze muzikaal en organisatorisch goed op de kaart te zetten. En geloof een ding van me, daar zijn heel wat verschillende ingrediënten voor nodig.

Het een en ander is uiteraard te volgen via de website van ons orkest en uiteraard het "Chinablog" van de op handen zijnde tournee

Via op de onderstaande link's te klikken kun je daar dan naar toe:







De voorbereidingen dus, een gegeven waar we nu vol in zitten. En een dergelijke tour muzikaal voorbereiden gaat niet zo maar even tussen neus en lippen door afgewerkt worden. Een aantal Chinese muziekstukken liggen nu op de lessenaars om ingestudeerd te worden en dan hebben wij even geen tijd om ons met publicitaire zaken bezig te houden. Vandaar dan ook dat het met de berichtgevingen over de tour op dit moment relatief rustig is. Dat gaat overigens niet al te lang meer duren, die rustige periode met berichtgevingen. Want ja, er zit wederom iets in de spreekwoordelijke pijp wat regelrecht weer als behoorlijk spectaculair omschreven mag worden. Maar helaas, ook dit valt onder het hoofdstuk "Mise en Place" en mogen we hier mooi even niets over roepen of wat dan ook. Die primeur heeft de landelijke media. Dan snap je dus ook (als de landelijke media zich er voor gaat interesseren) dat ook dit geen broodje aap verhalen zijn. Even rustig afwachten dus op wat komen gaat. 

Ondertussen gaan wij gewoon weer lekker verder in onze keuken om de muzikale noten als Mise en place geregeld te krijgen. En ja, een van die nieuwe ingrediënten is onmiskenbaar Chinees. Een modern Chinees lied met inderdaad een Chinese tekst die dan ook door een van onze vocalisten in het Chinees gezongen gaat worden. So what, zul je misschien zeggen. Nu is zingen in het Nederlands, Engels, Duits of zelfs in het Frans op zich niet echt een obstakel, uitdaging of anderszins een probleem, maar in het Chinees????? 

Ik zou zeggen, ga er maar even aanstaan en probeer het maar met het volgende voorbeeld ( een van onze vocalisten gaat dit nummer overigens gewoon doen tijdens onze Chinese tour) 



   


zondag 5 januari 2014

A very good year!!

Op de vijfde dag van het nieuwe jaar kunnen we inderdaad 2013 afsluiten met een, zoals dat zo mooi heet 'n kleine evaluatie.

Een muzikaal jaar die dan wel niet het aantal beoogde optredens heeft gebracht die we eigenlijk als orkest zo op jaar basis zouden willen doen, maar wel een aantal optredens die er bepaald niet om liegen.  En ja, eerlijk is eerlijk we zijn natuurlijk wel als orkest in de zeer gelukkige omstandigheden dat we in contact zijn gekomen met mensen die in de "entertainment wereld" er toe doen. Mensen die weten waar de spreekwoordelijke "klepel hangt" en deze die ook weten te gebruiken, precies op het moment als de tijd er voor rijp is. Menig orkest of band droomt er van om dergelijke kansen te krijgen, aan te pakken en tot een goed einde te brengen.

Ik heb het me al eens meerdere malen afgevraagd, van waarom overkomt ons dit nu en hoe kan het zijn dat die professionals met dat clubje uit de regio van Den Bosch een dergelijk avontuur aan gaan?

Wellicht heeft het iets te maken met de ontembare fanatieke instelling, het enthousiasme en de gedrevenheid van dit orkest om met volle "geweld" die uitdagingen aan te pakken en neer weet te zetten.

Hoe dan ook het was een "very good year" 2013.

Wat vervolgens 2014 gaat brengen, dat zal de tijd leren. Wij gaan er in ieder geval wederom met dezelfde overtuiging, enthousiasme, muzikaliteit en gedrevenheid weer tegen aan. En zonder om hier nu knalharde garanties af te geven, gaat dat geweldige mooie jaar 2013 een vervolg krijgen in 2014?

Wij zullen blijven werken aan nieuw repertoire, elke nieuwe kans met beide handen aanpakken en het vervolgens dan ook beslist niet nalaten om elke nieuw avontuur aan te gaan.

Inmiddels weet men in het Hilversumse ook wie en wat  Benny's Big Show Orchestra is en waar toe zij in staat zijn. En dat schept opties. Je snapt natuurlijk dan ook wel, dat wij "de smaak te pakken hebben" en ja, houd dan nog maar eens een dergelijke club tegen in hun ambities.

Nog even een tweetal fragmenten van de absolute topper van 2013 van ons orkest:

Uit de tv uitzending welke is opgenomen in juni 2013 en is uitgezonden op vrijdag 3 januari 2014

An evening with Ben Cramer and Benny's Big Show Orchestra:

      

Het jaar 2013 kunnen we afsluiten met een geweldig mooi tv optreden. 

Vanzelf was dit onmogelijk geweest als onze 2 "Benny's" er niet in hadden geloofd. 

Wat gaat de toekomst voor dit orkest betekenen met 2 van die kerels? 

We gaan het zien en mee maken in 2014.