zaterdag 7 juni 2014

Making Music

Muziek maken, dat is de letterlijke vertaling van de titel van dit bericht.
En dat schijnen wij te doen, met ons orkest, het maken van muziek. "Fijn".........hoor ik u zeggen "En bedankt dat je ons dit even bent komen mededelen", als mogelijke aanvulling.

Maar what's new? of te wel...................... nog verder wat interessants te melden?????

Ja hallo, ik snap ook wel dat bovenstaande kreet niets nieuws onder de zon is. Wat voor de een 'n hobby is, kan voor de andere gewoon zijn of haar werk zijn. En of je nu thuis achter je piano zo af en toe eens op die zwarte en witte toetsen zit te drukken en daar de meest mooie melodieën uit laat komen. of, in het andere geval met een auto vol aan slag en percussie-instrumenten richting podium aan het rijden bent om daar wederom professioneel of niet weer een avondvullend optreden te verzorgen, het maakt uiteraard niets uit.

Muziek is nu eenmaal muziek en wat de drijfveer ook mag zijn om met muziek, in welke variant dan ook bezig te zijn, je bent het niet aan het maken, echt niet. In fabrieken maken ze van alles, verzin het maar en ze maken het voor je, wat dan ook.

Muziek maak je niet. Muziek is een uiting van emotie en die kun je inderdaad laten horen. Muziek is dan dus ook niet het spelen van die zwarte bolletjes met van die opmerkelijke streepjes er boven die in de regel op vijf lijntjes voor je op een velletje papier staan. Kortom een partituur, bladmuziek, zoals je wil. In ieder geval een stuk notenschrift.

Wacht ff, ik heb een voorbeeld voor je. ( voor het geval dat je niet begrijpt van wat ik nu bedoel met een partituur)

 



Nu is het bepaald niet de bedoeling om hier muziekles te gaan geven, maar ik wil alleen maar even aangeven, voor die gene die dat nog niet helemaal door hadden, dat je van elk instrument, dus ook voor slagwerk en percussie, elke tik die je op een trommel of wat dan ook uitdeelt kunt noteren zoals in het voorbeeld hierboven. Notenschrift of partituur, heet dat dan.
 
Opmerkelijke conclusie zou dan kunnen zijn dat je muziek ( het uiten van emotie) middels bolletjes, vlaggetjes, kruisjes en streepjes kunt op schrijven?
 
Eh.........................dus niet!!!! op een partituur staan alleen maar figuurtjes die je iets vertellen over wanneer en in welke toonsoort op een instrument een bepaalde actie moet worden uitgevoerd. Het gevoel en dus de emotie die daar bij hoort staat nergens te lezen.
 
Making music, dat is de uitdrukking die veelal wordt gebruikt, meestal door muzikanten. Wat vele dan dus denken dat het "maken van muziek" is gerelateerd aan bladmuziek, en dat er zonder die bladmuziek dan dus ook geen muziek "gemaakt" kan worden. Jammer..........

Je snapt natuurlijk dat het met instrumenten voorbrengen van klanken, per definitie een gevoelskwestie is en de wijze van hoe je dit het meest eenvoudigste kunt bewaren, gewoon noteren is. Inderdaad door middel van bladmuziek. en dat is slechts een hulpmiddel en meer beslist niet.

Zo gaat het bovenstaande op voor melodie maar dus ook voor ritmische zaken, in welke vorm dan ook.

En dat muziek gewoon ook zonder bladmuziek gespeeld kan worden, die hoef ik dan niet echt uit te leggen, maar een mooi voorbeeld daarvan is nooit weg, toch? Pure emotie dus, heerlijke muziek ook.

I rest my case.



 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten