zondag 26 februari 2012

Theater techniek

We hebben het er al eens vaker over gehad, maar het spelen met een dergelijk groot orkest zoals het onze, is nogal een technische uitdaging. Temeer dat er (op een paar na) alleen maar akoestisch instrumentarium wordt gebruikt. Dat betekend dan ook dat er een enorme expertise nodig is om een clubje zoals het onze goed uit de verf te laten komen tijdens een optreden.

En ja, voor de hobbyist is dit dan ook een paar nummertjes te groot, veel te groot, zeg maar. En nu, tijdens onze theatertour, leer je steeds meer deze broeders waarderen.

Schouwburg Amstelveen, 25 februari, goed een 3 kwartier onderweg met de voorstelling en

KABOEM!!!! alsof er een straaljager zijn naverbrander op het podium open trekt!!!!!!

Houston, WE DO HAVE A PROBLEM!!!

Geluid weg en daarvoor in de plaats een gigantische stoorzender, zo lijkt het wel!

Gevolg; de pauze voor het publiek kwam even wat sneller als bedoeld en een koortsachtig snel overleg achter de schermen.

En hier blijkt nu eens te meer dat we met de echte professionals te maken hebben. Het hoofd koel houden, snel achterhalen van waar het probleem zit. En dat is dan een hele goeie om uit te vogelen.

Want waar zit het probleem? Hier?


Of hier?


Tsja? ga het maar zoeken!

Tegenwoordig is het voornamelijk digitaal spul, van wat er gebruikt wordt om een voorstelling goed te regelen. En heb je dan ook veel meer aan een IT opleiding als wat dan ook om te achterhalen van waar en wat er fout zit. 

Uiteindelijk zou het wel eens de uitsturing van het geluid op het podium naar de zaaltafel kunnen zijn, althans dat blijkt uiteindelijk de meest voor de hand liggende oorzaak. Een storing in een van de kabels die mengtafel (FOH)  in de zaal moet voeden, blijkt de meest waarschijnlijke optie. 

Kabel vervangen dus en maar hopen dat het verder goed gaat. Of te wel, vertrouwen hebben op de boys die er verstand van hebben. 

Digitale theatertechniek, modern, snel, beter, ingewikkelder en ga zo maar door. Maar hoe dan ook, alles kan kapot, zelfs de meest geavanceerde materialen. Dat blijkt. 


En geavanceerd, dat is het, allemaal. Een trailer vol met dat spul. Maar goed, de snel opnieuw aangelegde kabel heeft in ieder geval gezorgd dat we onze show ongestoord konden afmaken. En ook Ben en Maggie hadden er weer vertrouwen in. En die eerste zag er in het begin nog niet veel heil in;


Met enige vertraging en een vervroegde pauze, is het toch weer helemaal goed gekomen, mede te danken aan onze Dick die er met een goede bak humor het publiek volledig op zijn hand had. Ook al een vakman die Dick van ons en daarmee het geheime wapen van BBSO!
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten