vrijdag 17 februari 2012

BBSO live bij omroep MAX

Zo nu en dan kom je als Orkest in situaties waar bepaald niet iedereen mee vertrouwd is. Zo ook voor ons, in dit geval. Live Televisie uitzendingen, bijvoorbeeld.

Nu zijn we als orkest toch echt wel wat gewent en zo hier en daar ook aardig "door de wol geverfd" zoals dat heet. Nu zitten we midden in een theatertour met 2 Nederlandse Vip's en dat zal niemand ontgaan zijn. Nu is dit op zich al iets heel aparts, want ja, welk orkest of band krijgt een kans om dit maar "even" te doen. Maar Live Televisie? Dat is dan nog echt iets van een heel andere orde.



Studio 23 van Omroep MAX was het toneel van wellicht de kortste set met muziek ooit door ons gespeeld. Zegge en schrijven 3 hele minuten, meer niet. Dat was het, wat live werd uitgezonden. Een aantal nummers mooi in elkaar gearrangeerd zoals we die ook in onze Theater tour hebben zitten, maar dan wel even tot 3 minuten gereduceerd. Ben Cramer voorop en wij er achter. Met 25 orkest leden in een veel te kleine studio die bepaald niet was ingericht op een dergelijke "overval".  Nu was dit vooraf wel duidelijk en vandaar dan ook dat we maar met pakweg de helft van ons "bandje" naar Hilversum zijn vertrokken, maar dan nog.......



Een live TV uitzending vraagt om een hele strakke logistieke organisatie, tot op de seconde af. Geen gedoe, geen geklooi en post onvoorzien bestaat gewoon weg niet. Dit moet en is dan ook in een strak tijdsplan uitgeschreven en gaat dan ook gewoon zo gebeuren, punt uit. Dat dit dan ook de nodige discipline vereist van iedereen die hier bij betrokken is, mag dan duidelijk zijn. Productieleiding, Opnameleiding, Cameramensen, Geluidstechneuten, Regie assistentes, Productie assistentes, Visagiste en ga zo maar even door, het loopt er allemaal rond en strak georganiseerd.






En ja, dan komt er ook nog een clubje muzikanten binnen gemarcheerd die dit allemaal nog nooit hebben meegemaakt, op eentje na dan, onze eigen Ben natuurlijk.



Hoe spannend kan dit zijn? Heel spannend dus, maar niet alleen voor ons???  De "hut" (studio) ineens ramvol met peoples die allemaal maar een doel hebben, een goede live TV uitzending maken, hoe ingewikkeld kan dit zijn? Dat is dan een goede vraag, maar spannende momenten zijn er blijkbaar ook;

Maar vraag me niet wat ten grondslag ligt aan deze uitdrukkingen'



Inderdaad, bij een programma zoals Tijd voor Max hebben ze niet echt veel ervaring met een dergelijke grote club muzikanten. En dan ook nog zo eentje als Ben Cramer die daar bijna letterlijk de Clown loopt uit te hangen. Hij zing hier nu nog steeds over bij ons in de theater tour, autobiografisch dus, dat bleek wel weer.
Maar hoe relaxed verliep het hele verhaal nu eigenlijk? Tijdens het opbouwen van ons arsenaal aan instrumentarium dreigde heel even een kleine chaos te ontstaan, maar nu praat ik even voor mezelf. Ik was heel even het overzicht kwijt. Op een "vierkante millimeter" als het ware en binnen no time je handel speelklaar te hebben, zorgde heel even voor een paar logistieke uitdagingen. "Ja, het mot nu eenmaal binnen een bepaalde tijd geregeld zijn". Dus, "ff bakkie doen en peukie roken" is er dan niet bij, jammer dan. En ja, voor dit ene nummer, moest zo ongeveer de hele "percussie kerstboom" opgetuigd worden. Tenslotte doen we het alleen maar heel goed of helemaal niet en het laatste is dus gewoon weg geen optie. 

Nu gebeurt er veel op zo een middag ter voorbereiding, zeg maar gerust heel veel. En veruit het meeste is ons allemaal ontgaan. Zo zijn er camera posities die moeten worden ingesteld, geluid moet worden bepaald en in de juiste verhouding uitzending gereed worden gemaakt. Dan worden er vanuit de regie de heren gitaristen even gemaand om hun gitaren te gaan stemmen, grappige actie overigens! Testshots worden er gemaakt. Wel eens van autocue gehoord? nou dat ziet er dan zo uit:


En de camera's? ze staan en hangen overal:







En ja, deze zijn dan ook van een geheel andere orde zoals je die ook weel eens in de supermarkt of benzinestation tegen komt, logisch ook eigenlijk. Alleen in dit geval, elke "neuspeuteractie" of "zit mijn haar wel goed gezicht", gaat genadeloos live de ether in en dus ook de huiskamers binnen komen. Daar moet je dan maar even niet bij nadenken. 

Uiteindelijk is alles geregeld voor een 50 minuten live TV. En dan is er rust en ontspanning. 











Voor ons als orkest een geweldige ervaring, met een heleboel organisatie talent die zich weer van haar beste kant liet zien en wederom staat iedereen inclusief onze eigen crew op scherp, heel scherp. Want ja, met dit soort van acties heb je en krijg je maar een kans om het ineens goed te doen, meer niet en gaat het genadeloos de huiskamers binnen. En hoe goed ging het nu? Als een "naaimachientje" zo goed. 

Professionele instelling van iedereen daarbij betrokken is de clou, simpel toch? een eitje zou je zeggen, nou??? bijna. 

Voor die gene die het allemaal nog eens wil zien; gebruik de volgende link;



Hupsake, en nu op weg naar Amstelveen, voor de volgende theatershow.









 




     


Geen opmerkingen:

Een reactie posten