donderdag 10 november 2011

Voorbereidingen.

Juist, daar hadden we het over. Hoe zat het ook al weer? ’n Orkest van pakweg een 55 personen, ’n management, crewleden en een theater show. En wat nog? Nou zo hier en daar tussen al die voorbereidingen door om de show tot in de puntjes geregeld te krijgen, gewoon nog even 2 galavoorstellingen er tussen door doen. Een paar gastartiesten er bij, doen we gewoon ook nog even, geen punt. En het is nog steeds hobby, juist!
Hobby,
Wat zegt het woordenboek er over? Hobby= zelfst.naamw. wat je erg graag doet in je vrije tijd.
Nu hebben de meeste mensen allemaal wel een hobby, op de een of andere manier. Postzegels verzamelen, schilderen, gamen ( heel modern) voetballen, paard rijden, of je schoonmoeder structureel pesten. Om maar eens een paar voorbeelden aan te halen.
Allemaal hobby varianten. Oh ja, muziek maken, dat was en is er ook nog zo een. Wanneer houd het op met een hobby zijn en wordt het een professionele en zeer serieuze zaak?
Bij BBSO zijn we die fase al een hele tijd geleden gepasseerd, de hobbyfase. Maar of dat nu ook daadwerkelijk iedereen bij BBSO in de gaten heeft? Ik weet het niet. Misschien wel, misschien niet. Hoe dan ook, in ons geval, hobby of geen hobby, het maakt helemaal niets uit. We zijn een verplichting aan gegaan om al het publiek in de theaters een geweldige muzikale show te geven en daardoor een heerlijke avond te laten beleven. Dan staan we ook op de podia waar ook de beste Nederlandse artiesten gewoon hun werk doen. Want dat is dan ook het enigste verschil. Zij doen hun werk en wij beoefenen onze hobby. Gaan we dan beter presteren door dat we betaald krijgen? Zou je denken? Toch? Nee dus, vergeet ’t maar.
Nee hoor, dat podium in die theaters, met al die geweldige faciliteiten, een crew die hun benen uit de sloffen lopen, om alle noodzakelijke voorbereidingen voor “ die hobbyisten” te regelen. Een management die achter de schermen van alles en nog wat geregeld moet zien te krijgen. Muziek maken op zich is allang geen hobby meer voor ons, dat is gewoon heel erg leuk, meer niet. Een orkest zoals het onze, is dan alleen nog maar het middel, om die geweldige avond in het theater, zaal, of welke gelegenheid dan ook te bewerkstelligen. En ja, dat wij er zelf heel erg vrolijk van worden, dat mag, is namelijk dat hobbyelement.
En dat hele (theater) spelletje moet je voorbereiden en heel erg goed ook. Dat heet dan veel repeteren, plannen, uitproberen, teleurstellingen incasseren, er veel lol aan hebben, veel willen leren, pijn willen lijden, er heel vrolijk van worden, jezelf een weekend opsluiten op de zolder om die partijen maar in je vingers te krijgen of zelfs in snikken er van uitbarsten.
Kortom: voorbereiden op dat wat gaat komen. En wat dan?
10 geweldige theatershows door hobbyisten, waar de spetters en vonken van af spatten.
Dat bedoel ik nu met voorbereiden, meer niet.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten