donderdag 20 oktober 2011

De voorbereiding.

Ik wordt nog wel eens gevraagd om even uit te leggen van hoe we het klaar spelen, om met een dergelijk groot orkest als BBSO te zorgen dat alles en iedereen op tijd klaar moet zijn om een optreden te verzorgen. Tsja, even uitleggen? Nou dat “even” kunnen we er dan wel af laten. Maar ik ga toch een poging ondernemen.
Komt ie!!
Stap 1. We hebben een opdracht voor een optreden.
Stap 2. We gaan die uitvoeren en klaar is kees.
Zo simpel is het. Nou ja, bijna dan.
Echter, tussen bovenstaande beide stappen hoort nog iets, namelijk;
Voor elk optreden wordt een draaiboek gemaakt , van A tot Z. bijvoorbeeld; wie ,wat, waar, hoeveel en wanneer.
En dat is dan ook meteen het langste verhaal. Een van die wie en wat dingetjes is bijvoorbeeld dan weer het percussie en slagwerk clubje. En dat is dan al meteen het hoeveel verhaal. Heel veel dus.
Wij zijn namelijk met drieën en ja dat zijn dan ook meteen “the boys” met veruit de meeste spullen die naar het “waar” moeten.
Is het nog te volgen?  
Nu zijn slagwerkers, drummers en percussionisten per definitie altijd van die figuren die van mening zijn dat er niet genoeg spullen op een podium staan waarop ze hun “dingetje” kunnen doen. Met name percussionisten hebben in de regel de grootste “verzameldrang”.
Buiten dat verhaal om, is het natuurlijk wel zo dat een orkest van 55 personen op een podium goed uit de verf te laten komen, nog iets anders is dan een band van 4 personen van geluid en licht te voorzien. Alleen al het podium met zijn verhoogde delen is al bijna een auto vol en dan staat er verder nog niks. Licht en geluid is dan het andere volumineuze aspect van een optreden van ons. Dat moet dus allemaal van A naar B. om een klein idee te geven, zie onderstaande foto’s;





Nu zijn de bovenstaande flightcases alleen maar bedoeld om de voorwaarde scheppende zaken in te verslepen. Kabel, stekkers, snoeren, gordijnen, lessenaars en ga zo maar door. Er staat dan nog geen instrument inclusief muzikant op het podium. Nu is het kleinste instrument de picolo en het percussiefluitje maar die stop je zo in je binnenzak.


Al het andere is van een aanzienlijke andere afmeting en gaat niet in je broekzak, of zoiets dergelijks passen.
Per saldo een hele dikke trailer vol met spullen dus mee sleuren. Juist, en dat is dan net even iets anders als met je caravan achter je auto over de weg heen slingeren.
Dan gaan we nu even snuffelen aan wat spullen van de percussionisten en drummer van BBSO;
En ja, dat waren toch van die verzamelaars? Inderdaad, maar ze verzamelen dan weer wel, zoals dat heet, “the state of the art”. Geen geneuzel, maar kwaliteit en dan wel uit het topsegment. Heel veel van het betere spul waar ook “de grote jongens uit het vak” het mee doen.

Zo maar even een paar voorbeelden;















In een volgend artikel gaan we nog even verder en nemen we voor de aardigheid wat andere instrumenten onder de loep.  





Daarmee sluiten we nu even het percussiegordijn, voor even.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten