zondag 30 oktober 2011

De voorbereiding (deel 2)

Ik had het aangekondigd dat ik er nog even op terug zou komen, bij deze dan.
Benny’s Big Show Orchestra. Wat betekend het nu om met een dergelijke club op een podium te klimmen en een avondvullend programma neer te kunnen zetten? Wat is daar nu voor nodig? En dan zodanig dat het publiek of de aanwezige gasten welke uiteindelijk publiek gaat worden, een onvergetelijke avond te bezorgen?
Motivatie, ambitie, gedrevenheid, gezelligheid, het zijn zo maar een paar van die dingen die je zo wie zo nodig hebt. Daarnaast is buiten het willen het kunnen dan wel erg handig. Studeren dus, bloed, zweet en tranen heet dat dan, geloof ik?  Nu is er geen sprake van bloed. Want onze Ben, de motivator en inspirator van het geheel, die houdt zich niet bezig met slaan, bijten, schoppen of zoiets dergelijks. Maar het zweten en tranen, die dus wel voor de een of ander.
Een stoer verhaal is het eigenlijk, BBSO.  Leden die geen of nauwelijks podium ervaring hebben, niet uit het entertainment wereldje komen, maar muziek maken als hobby hebben en deze dat met een paar (semi)professionals 10 theatershows laten doen. Hoe stoer wil je het hebben?
Een management en impresario die daar toch in geloven, dat het gaat werken. Hoe ver steek je dan je nek uit? Een heel eind, denk ik. En het gaat gewoon gebeuren, werken en een succes gaat het dan ook nog worden. Deze uitspraak een nog stoerdere?
Nee hoor, een vast staand feit, dat wel.
De voorbereiding, daar hadden we het dus over.
Met 55 orkestleden, 10 crewleden, op pad. Wat spulletjes mee, per saldo een volle trailer, met geluid, licht, podium, lessenaars, kisten vol met kabels en ga zo maar door. Dan een touringcar, om een “paar” muzikanten van A naar B te sleuren en dan nog een busje met kostuums incl. strijkijzer en plank er achteraan. Oh ja, een paar instrumenten, die moeten we dan even niet vergeten ,zoals deze;










Dat dan het gehele handeltje moet worden uitversterkt, dat is een voorwaarde. Dus versterkers, speakers, monitors en kisten vol met kabels en alle randapparatuur om het in de juiste verhouding de zaal in te krijgen, is dan wel heel handig en een noodzaak, 55 muzikanten kunnen namelijk aardig wat geluid produceren.






Een heel circus dus, wat onderweg is. Oke, ik weet het wel. Adré Rieu of het Metrople-orkest die doen daar in zijn geheel niet moeilijk over. Maar dat zijn dan ook wel professionals en vanzelf dus ook pure business. Wij niet, wij doen het er gewoon maar even tussendoor en dan ook nog voor het plezier. Nu hoeft niemand medelijden met ons te hebben of te krijgen, laten we daar geen misverstand over hebben, want zielig zijn we echt niet, hooguit een beetje gek.
Och, je moet toch wat te doen hebben naast een drukke baan en voor de meeste van ons nog even een gezin laten functioneren?

donderdag 20 oktober 2011

De voorbereiding.

Ik wordt nog wel eens gevraagd om even uit te leggen van hoe we het klaar spelen, om met een dergelijk groot orkest als BBSO te zorgen dat alles en iedereen op tijd klaar moet zijn om een optreden te verzorgen. Tsja, even uitleggen? Nou dat “even” kunnen we er dan wel af laten. Maar ik ga toch een poging ondernemen.
Komt ie!!
Stap 1. We hebben een opdracht voor een optreden.
Stap 2. We gaan die uitvoeren en klaar is kees.
Zo simpel is het. Nou ja, bijna dan.
Echter, tussen bovenstaande beide stappen hoort nog iets, namelijk;
Voor elk optreden wordt een draaiboek gemaakt , van A tot Z. bijvoorbeeld; wie ,wat, waar, hoeveel en wanneer.
En dat is dan ook meteen het langste verhaal. Een van die wie en wat dingetjes is bijvoorbeeld dan weer het percussie en slagwerk clubje. En dat is dan al meteen het hoeveel verhaal. Heel veel dus.
Wij zijn namelijk met drieën en ja dat zijn dan ook meteen “the boys” met veruit de meeste spullen die naar het “waar” moeten.
Is het nog te volgen?  
Nu zijn slagwerkers, drummers en percussionisten per definitie altijd van die figuren die van mening zijn dat er niet genoeg spullen op een podium staan waarop ze hun “dingetje” kunnen doen. Met name percussionisten hebben in de regel de grootste “verzameldrang”.
Buiten dat verhaal om, is het natuurlijk wel zo dat een orkest van 55 personen op een podium goed uit de verf te laten komen, nog iets anders is dan een band van 4 personen van geluid en licht te voorzien. Alleen al het podium met zijn verhoogde delen is al bijna een auto vol en dan staat er verder nog niks. Licht en geluid is dan het andere volumineuze aspect van een optreden van ons. Dat moet dus allemaal van A naar B. om een klein idee te geven, zie onderstaande foto’s;





Nu zijn de bovenstaande flightcases alleen maar bedoeld om de voorwaarde scheppende zaken in te verslepen. Kabel, stekkers, snoeren, gordijnen, lessenaars en ga zo maar door. Er staat dan nog geen instrument inclusief muzikant op het podium. Nu is het kleinste instrument de picolo en het percussiefluitje maar die stop je zo in je binnenzak.


Al het andere is van een aanzienlijke andere afmeting en gaat niet in je broekzak, of zoiets dergelijks passen.
Per saldo een hele dikke trailer vol met spullen dus mee sleuren. Juist, en dat is dan net even iets anders als met je caravan achter je auto over de weg heen slingeren.
Dan gaan we nu even snuffelen aan wat spullen van de percussionisten en drummer van BBSO;
En ja, dat waren toch van die verzamelaars? Inderdaad, maar ze verzamelen dan weer wel, zoals dat heet, “the state of the art”. Geen geneuzel, maar kwaliteit en dan wel uit het topsegment. Heel veel van het betere spul waar ook “de grote jongens uit het vak” het mee doen.

Zo maar even een paar voorbeelden;















In een volgend artikel gaan we nog even verder en nemen we voor de aardigheid wat andere instrumenten onder de loep.  





Daarmee sluiten we nu even het percussiegordijn, voor even.

dinsdag 18 oktober 2011

On tour throughout the Netherlands.

Well it’s no news at this point. But for the English speaking people I rather explain a few facts.
Together with one of our national Musical stars, Ben Cramer, and with one of our best singing ladies in the country, Maggie MacNeal, BBSO created a unique theater show. Starting on December 14 2011 in Den Bosch and ending on April 28 2012 in Veldhoven.

This will be a journey through the music which was very famous in the ’50 until the’80. Apart from the standard show the audience will be able to vote on the music they would like to hear in a specific theater. They can pick out 10 numbers from a list of 100 numbers. That means that even we don’t  know what we will be playing that specific show. How unique is this?
For us, as musicians it means that apart from the standard program we have to get over 150 numbers in our fingers. Believe me, that’s a lot of work to prepare.
Well, nobody have to feel sorry for us. The fact is that we love to make a show like this by the fact that none of us is a professional musician and that we have the opportunity to create something like this together with two of our National VIP’s. In the history of our Dutch theaters no one ever had guts to pull something like this off. And that makes it rather unique.
In the meanwhile we are working our buts off to get the job done, so no one will notice that this show is performed by amateur musicians. The expectations are high and within our group the nerves are beginning to get to a certain level that would take out the biggest performing artist, under normal conditions. The believe and the growing will to make this a success, is in this stage of the preparation enough to make it work.
Apart off the audience who will enjoy a brilliant show, the Dutch Theater business is watching us. So what? Let them and they will be very surprised. Jukebox on tour will be a great success. Because we believe in it. Next year in the UK, Germany, Belgium or even the US?? Just give us a call and we will be there.




zondag 9 oktober 2011

Goed gereedschap is ’t halve werk.

Dat is een gevleugelde uitspraak, die we wel kennen.
Conclusie; bovenstaande uitspraak staat gelijk aan de waarheid.
Zo bleek dit gisteren ook weer op een van onze optredens . Dit keer tijdens een bedrijfsfeest voor een bouwondernemer. Een mooi breed en groot podium, een mooie zaal en dan is de basis eigenlijk al gerealiseerd. Daarmee sta je dan ook lekker achter je instrumenten en dat is dan eigenlijk wel een voorwaarde, om van de rest van wat er nodig is een “inkoppertje” te maken. Natuurlijk, het levert altijd wel een “natte koppakking en rug” op, maar dat is inherent aan je type instrument. Zeker als er dan nog eens wat stevige Zuid-Amerikaanse ritmes in de strijd moeten worden geworpen.
Als een blok beton, zo strak. Geen gedoe met wiebelende onderdelen, zaken die in de weg liggen of staan en dan de gaer van LP en DW, ze lachen er mee. Ook met de in hoogte verstelbare podiumdelen, die hun beste tijd wel gehad hebben, wat in de regel tot stevige problemen kan leiden. Spanbanden, tape, kettingen om het zooitje bij elkaar te kunnen houden, niet meer nodig, over en uit.
Gewoon het rack op het podium, de gehele riedel er op en er aan, en klaar is Kees.
Wat een genot! Had ik 20 jaar geleden al moeten doen, echter, toen kon het nog niet op deze geweldige wijze, nu wel, gelukkig.
Innovatie heet dat, geloof ik. Het kan alleen maar mooier, beter en sneller, daar worden we dan gelukkig van. Ik in ieder geval wel.
Voor die gene die mogelijk twijfelen? Niet doen!!!! ga die spullen regelen voor je zelf,



zaterdag 1 oktober 2011

For those off you who don’t read Dutch.

What we’re doing right now is to prepare us for the upcoming theater show which starts on December 14 and goes on until the end of April next year.  This show, called; “Juke box on tour” will be completely something new in our Dutch theaters. The Dutch visitors to the show we be able to pick out the music they would like to hear in the show. By voting throughout the internet they can make a choice out off a hundred classic songs off the years 50 until begin 80. Apart from that the show offers 2 specials guests, which are pretty famous in the Netherlands. The both of them were actually one off the candidates in the Eurovision song contest several years ago.
For us as a very busy time ahead, but it gives us a lot of satisfaction to work with 2 of our most interesting Dutch artists. Ben Cramer one of our leading musical stars and a truly big name in the business together with Maggie MacNeal, which had several big hits in the charts a few years ago. If you are in the opportunity to visit one off our shows throughout the Netherlands in the coming months, don’t miss it, I’m sure you will be sorry.     
All information is to be found at;
http://tonpercussie.blogspot.com