vrijdag 31 mei 2013

Via Rosmalen naar het Mediapark in Hilversum

Het klinkt wellicht wat vreemd voor een orkest zoals het onze, maar het wordt inmiddels de tweede keer dit jaar dat we er gaan komen. En wel voor een opname van een tv special met Ben Cramer. Het gaat een show van 45 a 50 minuten worden die uitgezonden gaat worden in het najaar van 2013 bij omroep Max.

Een voor ons apart verhaal en in de wereld van poporkesten en coverbands uitzonderlijk en daarnaast dan een wel hele vette uitdaging.

Nu is het niet helemaal vreemd voor ons, "acteren" in een tv studio. Tenslotte waren we er al 2 keer eerder. Maar dat was voor precies een heel nummer van 3 minuten. Dat dit een heel ander "feestje" is, mag duidelijk zijn. Zeker voor die gene binnen het orkest die dit in de voorgaande 2 keer niet hebben kunnen meemaken.

Nu is een dergelijke onderneming vanzelfsprekend een verhaal wat we niet elke week mee gaan maken. Ons orkest bestaat al meer als 10 jaar. In die periode hebben we ik weet niet hoeveel optredens gehad. Besloten feesten, grote bedrijfsfeesten, met en zonder artiestenbegeleiding, theaterwerk en in 2008 een tounee naar China, die we in 2014 nog even " dunnetjes" overdoen. Nu heb ik zelf maar een gedeelte van het oplopend succes van ons orkest in de laatste 3 jaar mogen meemaken. Een ding is echter wel duidelijk. Zelf heb ik al ruim 35 jaar band ervaring. Maar hoe je ook bekijkt, de laatste 3 jaar met dit orkest op pad zijn geweest is een ongekende ervaring. De gedrevenheid van de muzikanten, die allemaal muziek spelen puur voor hun plezier waarbij de passie voor hun hobby steeds meer tot uiting komt in betere prestaties, die heb ik in geen enkele muzikale setting mogen mee maken in de jaren vooraf gaande aan mijn deelname in dit orkest.

Dat kan dan maar een ding betekenen. De kritische muzikanten en andere niet muzikale personen buiten ons orkest hebben het mis, maar dan ook grandioos mis.

Benny's Big Show Orchestra, het grootste poporkest van Nederland,  kan het, doet het en zal haar succes blijven continueren.  Waarom? Om dat de mensen die er echt verstand van hebben, zich wel 3 keer bedenken om een tvshow van bijna een uur te maken met een stelletje " wel aardige hobbyisten ".

Op de afgelopen repetitie,  waren ze op bezoek bij ons, de experts uit het vak uit Hilversum
Als ik de reacties mag geloven ( en dat doe ik) waren ze heel enthousiast,  de jongens uit Hilversum.
Trots op ons bandje, trots op onze crew die elke keer weer volledig belangeloos voor ons klaar staan. Trots op ons Management die zich uit de naad werkt om het elke keer weer geregeld te krijgen en trots op onze orkestleider die de hele club altijd weer weet te motiveren en naar hogere prestaties weet te bewegen.
Op 14 juni gaan de tv studio in om een televisieshow te maken, ze geloven er in, de professionals in Hilversum van het mediapark.  Een show met Ben Cramer en zijn Frank Sinatra repertoire.

Helemaal geweldig gaat het worden.

Op 8 Juni gaan we een nieuwe show presenteren in Rosmalen. Daar gaan we weer echt ons ding doen, daar waar we goed in zijn, een heerlijke avond popmuziek met lekker veel nieuw materiaal. Anouk, Phil Collins, The Golden Earing, Toto en nog veel meer heerlijke muziek, het komt allemaal voorbij en het gaat een lange maar vooral gezellige avond worden.

Als jij nu een echte muziekliefhebber bent, dan mag je dit niet missen. Dus zorg dat je er bent. Kaarten zijn gewoon te bestellen via de website van ons orkest.

De Swinging Sentation Party van BBSO.... kaarten rechtstreeks bestellen? via de volgende link van onze website:

http://www.bennysbigshoworchestra.nl/agenda/swinging-sensation-party/



donderdag 23 mei 2013

Variatie

De normale gang van zaken is in de regel een drukke repetitie.  De laatste maanden met veel nieuw materiaal om in te studeren, zeg maar heel veel nieuw materiaal.  In dit geval veel nieuwe popnummers.

Zo springen we van Adele naar onze eigen Golden Earring en vervolgens weer van Phil Collins via Gary More weer naar onze eigen Anouk. Eh nee, geen "Birds", maar het bekendere werk van haar.

En dan ineens is daar onze vriend Ben Cramer weer in beeld. Die was nog even met een andere muziekstijl bezig. Hij had maar even een nieuwe cd gemaakt met het werk van good old Frank Sinatra. Of we maar even naar Hilversum konden komen met een clubje van een mannetje/vrouwtje of 12?

Och.........doen we toch gewoon, op een doordeweekse dag. Wel ja, moet kunnen!!!
Dat hier een vervolg aan zat, wist nog niet iedereen van ons, maar wederom spannend was het dan toch weer wel.
En eerlijk is eerlijk, voor ons "Hobby muzikanten" weer een van die geweldige uitdagingen. Het vervolg is inmiddels duidelijk, een tv special met Ben Cramer van 50 minuten. 14 juni is het zo ver. " Ben sings Sinatra".  En wij, met de complete club, doen de muzikale begeleiding.

Maar de nieuwe show op 8 juni, daar mag ook nog wel het nodige aan energie in gepompt worden, met al dat nieuw repertoire. En geloof me daar wordt nu heel hard aan gewerkt.




Het orkest dolgelukkig, maar ik betwijfel of dat je de leden de komende weken veel op straat  zult tegenkomen.  Die hebben nu dus even iets anders aan hun hoofd, studeren heet dat. Tenslotte een tv special opnemen is bepaald niet iets wat we wel vaker doen. Elke noot of elke tik op een trommel, maar dan ook elke tik of noot, spat zuiver moet deze.  En niet eentje er ook maar een heel klein beetje........net even, nou ja, je snapt hem wel.
Dus naast al dat nieuw repertoire dan ook nog maar even een hele riedel van meneer Sinatra er bij doen......... Och, als we dan toch bezig zijn?

En eigenlijk zijn al die variaties aan muziek op dit moment wel veel werk om in de vingertjes te krijgen, maar aan de andere kant, kicken is het en daarnaast gewoon geweldig mooi om te doen en mee te maken.

Dus weer een repetitie met Ben Cramer, wordt weer een gezellige boel met die oude clown. dan hebben we ook nog een aantal gasten van de omroep uit Hilversum op bezoek. De regisseur en de producent van de tv special, dat wordt weer een drukke boel.

Een nieuwe show, opnames voor een tv special en daarnaast gewoon ook nog een volle baan.
Wie verzint dit?.............. maakt het wat uit? Ben je mal, helemaal niks. Aanpakken die hap en er vol voor gaan.
Ondertussen staat dus gewoon de nieuwe show op de kalender met spectaculair veel nieuw maar voornamelijk hele lekkere nummers.

Het zal er gaan spetteren, daar in Rosmalen, zeker weten.

Zorg nu maar gewoon dat je er bent, want een première kun je maar een keer mee maken.




vrijdag 17 mei 2013

TV special!

Ik had het in een vorig bericht al enigszins aangekondigd en zou er dan ook op terug komen, bij deze.

Op 24 april waren we wederom bij omroep MAX te gast, om samen met Ben Cramer een nummer te spelen. Daar zat een verhaal achter. Dat ene nummer, leuk, aardig ook. Maar ja, het was maar een nummer.

Dat gaan we nu even heel anders doen, maar even gaat het niet worden. Er komt een volle TV special met Ben Cramer en BBSO als begeleidend orkest. "Ben Sings Frank Sinatra" of zoiets dergelijks en wij doen gewoon het muzikale gedeelte in een 50 minuten durende special.

Simpel toch? Nou........bijna dan.
Nu zijn wij zo door de jaren heen toch wel gewend aan het een en ander. Zelfs televisie werk is voor ons niet echt iets vreemds. Maar dit avontuur is ten opzichte van de 2 andere televisie ervaringen toch nog echt wel even een heel ander verhaal geworden. We waren vorig jaar met 25 orkestleden in een liveuitzending. Dit jaar in april met 12 orkestleden en nu dan in juni met het voltallige orkest. Nu gaat alles live opgenomen worden en zal daarna uitgezonden  worden. Het is dus bepaald niet zo, zoals bij opnames in een geluidsstudio,  dat bij kleine "slippertjes" we het maar eventjes rustig over kunnen gaan doen. No way!!!

What you see, is what you get, daarnaast dan ook "what you hear is what you get". Nu kun je met de hedendaagse moderne opname technieken veel, heel veel zelfs. Maar in dit geval hebben we in ons geval te maken met in de middag een camera en geluid repetitie en daarna in de avond voor publiek zegge en schrijven een opname sessie en daarmee is het dan ook klaar. Kleine "slippertjes" hoe klein dan ook, gaan heel simpel ongenadig knal hard vastgelegd worden in beeld en geluid.

Het grote voordeel is dan wel dat we mogen werken met zo ongeveer de beste geluidsmensen die men in Hilversum heeft. Maar dat betekend dan ook dat deze jongens alles en iedereen genadesloos vast kunnen leggen in beeld en geluid. Een nummer van 3 hele minuten, zoals in de vorige 2 tv ervaringen die zijn al voorbij voordat je kunt beseffen dat het perfect wordt opgenomen in beeld en geluid. Een show van 50 minuten is dan nog wel even een ander verhaal. Nu zijn de echte doorgewinterde muzikanten die veelvuldig op tv te zien zijn uiteraard "door de wol geverfd". Wij helaas nog niet, ook niet na al wat meer ervaring op dit gebied. Hoe groot moet of mag de uitdaging zijn?



Nu is de persoon Ben Cramer ons niet vreemd. Tenslotte hebben we daar recentelijk al een theatertour mee gedaan, maar een tv special van een slordig uurtje is weer even andere koek.Dat gaat dan betekenen dat wij het de komende weken nog behoorlijk druk hebben, muzikaal en organisatorisch gezien.



Voor de aardigheid, waren we in april met een slordige 12 personen bij omroep Max, het jaar daarvoor in een live setting met 25 orkestleden. Maar ook dit gaat nu even anders. De hele show met het volle orkest in de studio ( ik geloof niet dat ze zich daar al helemaal realiseren van wat er op hun af gaat komen) en reken maar dat wij er klaar voor zijn, na de nog behoorlijk intensieve repetities, die op stapel staan.

Wederom een vette uitdaging die er aan gaat komen en daar houden wij wel van, opnieuw naar medialand in Hilversum.

Oh ja, de opnames zijn op vrijdag 14 juni. Wanneer het hele verhaal op tv te zien zal zijn is op dit moment nog niet bij ons binnen gekomen, maar gaat in ieder geval na de zomer worden.




zondag 12 mei 2013

Muziek is emotie!

muziek is een kunstvorm die gebruik maakt van klanken. geschikt in een bepaalde tijdsduur. Om muziek te maken wordt gebruik gemaakt de elementen toonhoogte, ritme, geluidssterkte, klankkleur en textuur maar ook stilte. Aldus Wikipedia.

Mooi, zou je dan kunnen zeggen, maar of je hier nu mee begrijpt waar het binnen de muziek over gaat?
Waarschijnlijk niet!
Muziek heeft uiteraard allemaal te maken zoals bovenaan in dit bericht omschreven, maar het gaat in feite over wezenlijk iets heel anders. Klanken, ritme nuances in geluidssterkte, zelfs stilte, het klopt allemaal. Maar muziek is in de regel een uiting van emotie. En deze uiting van emotie kan in heel veel verschillende vormen van muziek te horen en te voelen zijn.

In het andere geval dan ook fysiek waar te nemen. En of dat deze fysieke uitdrukkingen nu worden getoond door muzikanten of vocalisten is verder dan niet belangrijk.





Naast de emotie die onherroepelijk is verbonden aan muziek is concentratie een wezenlijk onderdeel van muziek. In een orkest zoals BBSO waar met een hele grote groep muzikanten en vocalisten een samenspel wordt gecreëerd is controle over hetgeen gespeeld wordt essentieel. Dat dit niet altijd even vlekkeloos gaat is onvermijdelijk. En in enkele gevallen gaan zaken wel eens behoorlijk mis. Ook dit gebeurt bij de beste orkesten ter wereld en dan is het zaak om de controle te bewaken.

Zo kan het gebeuren dat er even iets met het apparatuur mis gaat en dan is er maar een optie, acuut herstellen en gewoon in je rol blijven. Soms valt dat op en in een ander geval dan weer niet. 


Links of rechts om, "the show must go on!". En je kop erbij houden is dan wel handig. Wellicht even een iets te harde tik uitgedeeld op een instrument wat eigenlijk klappen heel goed kan incasseren, maar ja, die emotie die er achter zit wil nog wel eens het meest beste materiaal verassen. 

Spanning, concentratie en gedrevenheid toveren nogal eens opmerkelijke uitdrukkingen op de gezichten van muzikanten.



Maar hoe je ook wil uitleggen, zonder emotie bestaat het niet dat je muziek kunt maken.
En ja, emotionele uitdrukkingen op de meest onverwachte momenten:





maandag 6 mei 2013

Nieuwe show

We hadden het al aangegeven, het wordt behoorlijk druk de komende weken. De nieuwe show met een hele hoop nieuw repertoire, nog 5 repetities en dan gaat het gebeuren. Voor dat dit gaat gebeuren zal er nog wel het nodige aan zweet gaan vloeien tijdens de repetities. Nu is dat geen probleem, want dat zal de eerste keer niet zijn. Daarna gaan we ons opmaken voor de televisie show en ook daar zal nog wel het nodige aan vooraf gaan. Op dit moment zijn de besprekeningen gaande en op het moment dat het een en ander concreet er uit gaat zien, gaan we dat hier uiteraard berichten. Tot aan die tijd hebben het hier voornamelijk over onze nieuwe show. En ja, dat gaat een heel speciaal feestje worden. Lekker veel nieuwe muziek die je niet zo een, twee, drie bij ons verwacht.

Spannend dat gaat het wel worden, verassend ook.

Verassend in de zin van veel nieuw materiaal. Zo gaan er een paar hele bekende artiesten voorbij komen, om maar eens wat te noemen;

  • The Golden Earring.
  • Anouk.
  • Phil Collins.
  • Adele.
  • Cher.
  • Gary More
  • Toto.
En nog een paar andere, die we voorheen niet in het repertoire hadden.

Met name het steverige werk zit er meer in en dat dan met een orkest van een slordige 50 personen. Nu hebben we een repertoire van een dikke 400 nummers en die kunnen we uiteraard niet allemaal spelen op een avondje, maar dat het een afgestemde mix gaat worden, is vanzelfsprekend. Voor ieder wat wils, om het maar eens anders te benaderen.
Hoe dan ook, het gaat weer een gezellige boel worden, de komende optredens.
En zorg nu dat je de première van onze nieuwe show niet gaat missen.  Kaarten zijn nog te bestellen via de website van "Benny's Big Show Orchestra". Via www.showorkest.com  In het andere geval kun je ook nog meedingen naar 2 kaarten van onderstaande show. Op vrijdag 10 en 17 mei zijn 2 kaarten te verdienen, door middel van een prijsvraag op de volgende facebook pagina: https://www.facebook.com/BbsoChinaTour2014

Tot zaterdag 8 juni, in Rosmalen in "De Kentering".