zondag 8 januari 2012

BBSO Back Stage


Een orkest, band, toneelgezelschap, of musical productie. Het zijn allemaal van die zaken waarmee in het hele land ,dag in dag uit, mensen mee bezig zijn. Professioneel, semiprofessioneel of amateur gezelschappen.  Bandjes die spelen in kleine kroegen tot megaproducties die je kunt vinden in Ahoy of het Gelderdome. De variantie is enorm. Van bandjes die in een kroegje staan te spelen voor 35 mensen en weer andere die in het Gelderdome voor 35000 mensen staan te spelen.  Diversiteit genoeg, lijkt me. En of je nu Jan Jansen heet en met je gitaar helemaal alleen in een kroeg staat te spelen of Marco Borsato in het Gelderdome. De vertolker van deze kunstvorm ( want zo heet dat nu eenmaal) wil altijd dat zijn werk goed overkomt bij het publiek. Het geluid moet perfect maar zeer zeker ook het visuele aspect. In sommige gevallen zelfs belangrijker. Dit laatste in het kader van, “het oog wil ook wat”.

Maar hoe je het ook draait of keert, zonder technische ondersteuning, al is het maar in de simpelste vorm, gebeurt er na genoeg niets of heel erg weinig. Er is geen artiest die zonder kan. En wat kan er dan? Nou, veel, zeg maar gerust heel erg veel. En dit laatste, daar gaan we even naar kijken.

Neem nu ons orkest als voorbeeld. 55 personen groot en op pad naar een optreden, waarbij zoals op dit moment voor onze Theatertour ook 2 bekende BNers aan mee doen.  Dat is dus al een heel aardig groot circus wat in beweging komt. De techniek en de mensen die dit verzorgen, zijn in de regel al zo rond een uurtje of 9 a 10 in de ochtend op pad richting theater. Let wel, de show begint om 8 uur in de avond. Dan zijn er dus al een mannetje ( vrouwtjes ook, by the way) of 10 a 12 on the move.  In het vakjargon heet dit gewoon “the crew”. Geluidtechneuten, lichttechneuten, podiumbouwers, catering, kleding en ga zo maar door. Niet te vergeten, een volle trailer met techniek. In de regel is men dan zo rond 11.00 uur op locatie. Voordat er dan het eerste instrument op het podium kan is het zo ongeveer 16.00 uur.  5 uur technische opbouw zit hier dus tussen. Nu begint er nog een klusje van een uurtje of 2 om alle geluid en licht instellingen voor die bepaalde locatie optimaal te krijgen.

Per saldo zijn we dan dus al een uur of 8 onderweg. De show duurt iets meer dan 2 uur. Wat ’n gedoe allemaal, zou je kunnen zeggen. Geloof me, het kan echt nog veel en veel gekker.
In ons geval, zijn onze crewleden allemaal vrijwilligers, die dit klusje even klaren. Wat bezielen die lui dan om zich in het zweet te werken, ’s morgens vroeg op en pas weer de volgende dag vroeg naar bed. In de regel om zo een uurtje of 4 a 5 in de ochtend. Want ja, na de show mag de gehele handel weer worden ingepakt. De muzikanten zijn dan al lang weer weg. Een uurtje na dat het doek dicht is zitten die al weer in de touringcar, lekker na te genieten. En de crew? Nee, die nog even niet.

Nu zijn wij allemaal “hobbymuzikanten” en hebben het voorrecht om muziek te maken in een goed georganiseerd orkest wat op een zeer professionele manier zich presenteert aan het publiek. De basis om dit te kunnen doen is dan ook “the crew” die eigenlijk nooit of nauwelijks waar te nemen zijn.
Een voorrecht, om te kunnen spelen in een dergelijke setting, dat is het. En respect, heel veel respect voor de mensen die dit back stage allemaal mogelijk maken.
















Geen opmerkingen:

Een reactie posten