vrijdag 26 augustus 2011

Keuzes maken kan knap lastig zijn.

Het zal bijna niemand ontgaan zijn dat we binnen BBSO bezig zijn om een kompleet nieuwe theatertour “planken klaar” te krijgen. Nu is deze tour een reis door de tijd, muzikaal gezien.
Dat daar vervolgens Ben Cramer en Maggie MacNeal een aanzienlijk aandeel in gaan hebben is dan voor de meeste ook al geen nieuws. In 10 theaters in Nederland komt de show te staan. Maar buiten Ben Cramer en Magie MacNeal om gaat er nog wel iets meer gebeuren. Een muzikale reis door de tijd waarbij het publiek voor een groot deel mag gaan uitmaken welke muziek er gespeeld gaat worden. Hoe uniek is dit? Vrij uniek, lijkt me zo.
Dat betekend dan voor ons dat wij heel stevig aan de bak mogen om een slordige 100 nummers in onze vingertjes te krijgen. Tja…….. je mot er wat voor over hebben, toch? Nu is dat verder allemaal geen probleem, hooguit veel werk, maar meer dan dat ook niet. En wellicht kunnen we na tien shows vaststellen dat we een X aantal nooit gespeeld hebben. Tenslotte mag het publiek vooraf bepalen voor een gedeelte wat er gespeeld gaat worden en dan loop je dat risico. Maar uniek is het dan wel, daar kunnen we het lang en breed over hebben.

Op de website van de theatershow; www.jukeboxontour.nl  kan een ieder nadat hij/zij kaartjes heeft besteld, zijn of haar keuze gaan maken van wat hij/zij graag zou willen horen op die avond. En dit laatste is uiteraard een geweldig idee. In het kader van de meeste stemmen gelden gaat dat dan ook helemaal goed komen.
Nu wil ik helemaal niemand beïnvloeden of op een bepaalde gedachte brengen, maar eerlijk is eerlijk, in dit geval ga ik het stiekem toch proberen. ( ben ook niet altijd even braaf)
Het is namelijk zo dat ik denk dat er ronduit veel te veel verschillende nummers zijn om uit te kiezen. Ze zijn namelijk allemaal geweldig en leuk om nog eens live te horen. Kijk, in dat geval heb ik wel een oplossing voor het dilemma waar de meeste voor komen te staan. Ik ga jullie gewoon even helpen, hoe simpel kan het zijn?
Neem nu het onderstaande voorbeeld en daar hoeft niemand voor te kiezen, deze zit er zo wie zo in. Maar dan wel in een variant waar zeer waarschijnlijk niemand op rekent. En dat is dan wel weer zo aardig, toch?
Luister en geniet gewoon even van deze klassieker ( waar we er nog veel meer van hebben) en ga ervaren tijdens de show van hoe Ben Cramer en BBSO dit gaan neer zetten. Dat wordt dan weer een van de vele verassingen. Zo zal ik de komende tijd jullie allemaal wel verder helpen om uit dit dilemma te komen. Ik probeer daarbij niet mijn eigen voorkeur er door te drukken. Dat zou niet eerlijk zijn, maar ik zei dus "probeer". Voor de rest mag je het natuurlijk ook zelf bepalen op http://www.jukeboxontour.nl/



dinsdag 23 augustus 2011

In Enlish

Especially for the friends and family members overseas from now on every once in a while I’ll ad some news in English. Why? Simple, it’s my believe that reading in Dutch for a non Dutch spoken person could be simply turn out to a mission impossible.

Therefore every new article will be written in Dutch and English. The coming 3 weeks I will enjoy, with louise and a friend of us, a nice holiday in Greece. And this gives me the opportunity to prepare lots of new and interesting new stories on my blog. So stay tuned on this site. After that period we have still a lot of work to do…….Guess what? Of course all for just one reason…indeed, the new theater show witch starts on December 14 in Den Bosch.

Now I know it is most likely that you all will have a minor logistic problem to visit one of the ten shows we give throughout the  Netherlands. The rumor is that our bandleader is preparing a show in Las Vegas. And it won’t surprise me that he really pulls of his dream by actually getting our 55 person big orchestra in a plane to make the big jump over there. We will see how this story ends.  

      

zondag 14 augustus 2011

Twee kerels en tien Conga’s.

Als ik zo naar buiten kijk vandaag en ons geweldig zomerweer aanschouw, dan zou je daar op zijn minst knap gedeprimeerd van kunnen worden. Water, water en nog eens water. Hemelwater wel te verstaan, maar dat mag duidelijk zijn. Nee, vrolijk ga je daar bepaald niet van worden. Althans ik niet. Nu weet ik even niet wat de onderstaande twee heren gedacht moeten hebben bij een dergelijke trieste aanblik van wat een lekkere zomer zou moeten zijn, maar een oplossing om het snel te vergeten hebben ze zeker gehad.
Simpel, je neemt elk 5 Conga’s en gaat vervolgens even lekker “los”. Een jamsessie heet zoiets. Volledig ongecontroleerd en gewoon zo “uit het losse polsje”. Niks geen goed uitgedacht arrangement, maar gewoon zo wat in je op komt.
Dat er dan bij deze beide heren meer dan genoeg in “’t vat zit” om er uit te laten komen, tja, dat is dan weer niet zo verwonderlijk.
Ik heb beide heren hier op dit blog al eens besproken, maar nu zijn ze samen even lekker bezig. Waarschijnlijk vanwege het slechte weer buiten, of om een andere reden. Misschien wel om dat het heel leuk is om deze 2 samen zien te spelen. En waarom ook niet, het zijn tenslotte boys die van wanten weten. En dat blijkt maar weer eens.
Geniet er van;  


Conga’s bespelen op een ongecontroleerde wijze, heerlijk gewoon.
Maar in de regel gaat dit natuurlijk niet op, zeker niet als je muziek ten gehore brengt waarbij publiek voor de muziek komt. Er wordt mij nogal eens gevraagd van hoe het nu werkt als je stukken bekende muziek speelt waarbij in de originele uitvoering geen of nauwelijks percussiewerk in zit. In dat geval heb je grofweg twee opties.
1.    Je gaat even een pilsje pakken.
2.    Of  je gaat er zelf een invulling aan geven.
Nu lijkt me de tweede optie de meest verstandigste. In het andere geval namelijk, kan het nogal eens lastig worden om uiteindelijk alle partijen goed te blijven spelen. Straal bezopen muziek maken is in de regel niet echt een succes.
Om partijen op een juiste wijze vervolgens in te vullen is dan in de regel een kwestie van smaak, gevoel, kennis van ritme, maar vooral muzikaliteit de norm. Een aller aardigst voorbeeld hieronder.
Billy Jean van M.Jackson gespeeld op bongo’s. Lijkt simpel, maar is het niet. De truck van het verhaal is namelijk om het functioneel te houden.

maandag 8 augustus 2011

BBSO CREW

We hebben hier veelvuldig gesproken over muziek, orkesten, solisten, bands, instrumenten en verder over van alles en nog wat. Daar ga ik dan ook voorlopig nog wel even mee door.
Waar we het in zijn geheel niet over hebben gehad, is wat er nu eigenlijk allemaal nodig is om een optreden te kunnen uitvoeren.  Voor die gene die alleen van muziek genieten, thuis, met of zonder een hoofdtelefoon op zijn/haar oren en daarnaast niet of heel zelden bij een optreden aanwezig is, is het allemaal zeer waarschijnlijk niet zo opgevallen van wat er nu bij komt kijken om “even een optreden” te verzorgen.
En ja, waarom zou je daar iets mee hebben? En op zich is dit dan een voorspelbare reactie.
Nu kennen de meeste van ons het fenomeen Adré Rieu wel. Dat dit dan met recht een fenomeen is, in verschillende opzichten, daar zijn we het snel over eens, denk ik. En of je nu van zijn muziek houd of niet is eigenlijk in deze context niet eens van belang.
Wat die kerel klaar speelt met zijn orkest is zondermeer wereldklasse.
Ga het maar eens proberen, met een 60 muzikanten, met nog eens een dergelijk aantal mensen die achter de schermen werken, over de hele wereld optredens verzorgen waarbij voor zijn show ‘A Romantic Vienna Night’ een podium werd gerealiseerd van meer dan 125 meter breed, 30 meter diep en maar liefst 35 meter hoog! Met daarop een volledig slotkasteel met fonteinen, ijsbanen en ga zo maar door. Dat hele handeltje dan in 40 zeecontainers over de hele wereld verslepen, tja…………… daar is dan wel wat organisatie voor nodig.
Nu doen wij dit binnen BBSO het ietwat bescheidener aan. Dat neemt dan niet weg dat er ook bij ons een heel team van mensen achter de schermen werken die voor ons “orkestje” zorg dragen voor het podium, geluid, licht, kostuums en het “natje en droogje”, om maar eens wat te noemen. Dat deze club al lang voordat wij in de touringcar stappen op weg naar een optreden, de boel aan het instaleren,voorbereiden zijn. En na afloop het hele circus weer mogen inpakken, dat hebben niet gek veel mensen in de gaten. Jammer.
Het verschil nu tussen André en BBSO? André mag elke maand 130 salarissen overmaken.
Je zou er bijna medelijden mee krijgen, toch?
Jongens en meiden van de BBSO Crew, wat moeten wij zonder jullie beginnen?
Complimenten voor jullie tomeloze inzet, elke keer weer.