donderdag 19 juni 2014

Op weg naar Tinte

Vreemde titel van dit bericht? Wellicht wel! Alsof je via de ANWB naar een routebeschrijving zit te kijken?

Nee hoor, dit verhaal gaat over een fenomeen, een fenomeen wat Tinte heet en de weg daar naar toe. Maar dan niet letterlijk de weg daar naar toe maar figuurlijk gezien. Tinte, een heel klein dorpje, zeg maar gehucht een kleine 4 kilometer onder Brielle in Zuid-Holland.

De weg daar naar toe slaat dan ook op het gegeven dat wij nu, na alle drukte van de afgelopen tijd ons alweer aan het voorbereiden zijn op het "leukste feestje" van het jaar.

Inmiddels voor de 11de keer gaat ons orkest op de zaterdagavond het podium bestijgen in die grote tent, daar op "de wei".  De feestavond van een heel weekend zomerfeest in Tinte. In de regel zo ongeveer 3500 a 4000 bezoekers op "de avond". En ja, dan is het ook niet zo moeilijk dat wij daar met ons orkest daar zo ongeveer wel elk jaar naar zitten uitkijken om weer op dat mooie podium te mogen klimmen en daar een giga grote knalfuif te laten losbarsten.

De boel gaat daar namelijk los, maar dan ook compleet los. En van dit soort feestjes, ja..........daar kunnen wij wel iets mee.

Dit jaar doen we het voor de verandering eens solo, geen artiesten begeleiden, zoals dat in het verleden gebruikelijk was. Niet dat dit een probleem is of zou zijn, niets daarvan. We doen het dit jaar gewoon helemaal solo.........Nou vooruit, we geven even het podium voor LA The Voices, maar dan................

Mooi verhaal, zul je wellicht zeggen, maar hoe ziet dat er dan uit, het los gaan met ons orkest in Tinte.

Ok, een voorbeeldje uit 2010 en daarmee is het simpel uitgelegd, of te wel "I rest my case"

 
 
Nu snap ik, dat je na het zien van de bovenstaande beelden een dergelijk feest met ons orkest wil mee maken. Geen probleem, op de volgende website staat alle informatie over de zomerfeesten in Tinte.
 
Op zaterdag 19 juli gaat het weer los in Tinte, maar dan compleet.
 



zaterdag 7 juni 2014

Making Music

Muziek maken, dat is de letterlijke vertaling van de titel van dit bericht.
En dat schijnen wij te doen, met ons orkest, het maken van muziek. "Fijn".........hoor ik u zeggen "En bedankt dat je ons dit even bent komen mededelen", als mogelijke aanvulling.

Maar what's new? of te wel...................... nog verder wat interessants te melden?????

Ja hallo, ik snap ook wel dat bovenstaande kreet niets nieuws onder de zon is. Wat voor de een 'n hobby is, kan voor de andere gewoon zijn of haar werk zijn. En of je nu thuis achter je piano zo af en toe eens op die zwarte en witte toetsen zit te drukken en daar de meest mooie melodieën uit laat komen. of, in het andere geval met een auto vol aan slag en percussie-instrumenten richting podium aan het rijden bent om daar wederom professioneel of niet weer een avondvullend optreden te verzorgen, het maakt uiteraard niets uit.

Muziek is nu eenmaal muziek en wat de drijfveer ook mag zijn om met muziek, in welke variant dan ook bezig te zijn, je bent het niet aan het maken, echt niet. In fabrieken maken ze van alles, verzin het maar en ze maken het voor je, wat dan ook.

Muziek maak je niet. Muziek is een uiting van emotie en die kun je inderdaad laten horen. Muziek is dan dus ook niet het spelen van die zwarte bolletjes met van die opmerkelijke streepjes er boven die in de regel op vijf lijntjes voor je op een velletje papier staan. Kortom een partituur, bladmuziek, zoals je wil. In ieder geval een stuk notenschrift.

Wacht ff, ik heb een voorbeeld voor je. ( voor het geval dat je niet begrijpt van wat ik nu bedoel met een partituur)

 



Nu is het bepaald niet de bedoeling om hier muziekles te gaan geven, maar ik wil alleen maar even aangeven, voor die gene die dat nog niet helemaal door hadden, dat je van elk instrument, dus ook voor slagwerk en percussie, elke tik die je op een trommel of wat dan ook uitdeelt kunt noteren zoals in het voorbeeld hierboven. Notenschrift of partituur, heet dat dan.
 
Opmerkelijke conclusie zou dan kunnen zijn dat je muziek ( het uiten van emotie) middels bolletjes, vlaggetjes, kruisjes en streepjes kunt op schrijven?
 
Eh.........................dus niet!!!! op een partituur staan alleen maar figuurtjes die je iets vertellen over wanneer en in welke toonsoort op een instrument een bepaalde actie moet worden uitgevoerd. Het gevoel en dus de emotie die daar bij hoort staat nergens te lezen.
 
Making music, dat is de uitdrukking die veelal wordt gebruikt, meestal door muzikanten. Wat vele dan dus denken dat het "maken van muziek" is gerelateerd aan bladmuziek, en dat er zonder die bladmuziek dan dus ook geen muziek "gemaakt" kan worden. Jammer..........

Je snapt natuurlijk dat het met instrumenten voorbrengen van klanken, per definitie een gevoelskwestie is en de wijze van hoe je dit het meest eenvoudigste kunt bewaren, gewoon noteren is. Inderdaad door middel van bladmuziek. en dat is slechts een hulpmiddel en meer beslist niet.

Zo gaat het bovenstaande op voor melodie maar dus ook voor ritmische zaken, in welke vorm dan ook.

En dat muziek gewoon ook zonder bladmuziek gespeeld kan worden, die hoef ik dan niet echt uit te leggen, maar een mooi voorbeeld daarvan is nooit weg, toch? Pure emotie dus, heerlijke muziek ook.

I rest my case.



 

vrijdag 6 juni 2014

Wederom Televisie

Zo gaat dat.

Zo zit je in het vliegtuig op weg naar China om een tour in en rond Shanghai met het orkest te gaan doen om vervolgens via Rosmalen waar we onze 2de Swinging Sentation Party in het afgelopen weekend hebben volbracht, zijn we ons nu al weer aan het opmaken voor weer geheel iets anders.

Wederom televisie, in dit geval. Nee, dit keer niet in dat geweldige mooie mediapark in Hilversum waar alle spreekwoordelijke "toeters en bellen" uit de kast worden gehaald om een drie kwartier durende tv special op te nemen. Maar nu eens wat kleinschaliger.

Het Artiesten café in dit geval. Een programma van "Boschtion Televisie", een lokale en regionale tv zender uit Den Bosch. En in dit geval staat onze eigen Ben van Wijk centraal. Een programma waarin Ben van Wijk en zijn orkest "Benny's Big Show Orchestra" in de spotlight komen.
 
Er wordt naast het nodige aan muziek via een aantal interviews met Ben en een aantal orkestleden ruim aandacht besteed aan onze Chinese tour. Daarbij was ook Ben Cramer van de partij en deze gaan we dan ook met een aantal nummers terug zien in dit tv programma.

Een tweetal uitzendingen gaan er opgenomen worden. Waarbij nog enkele andere regionale artiesten hun opwachting maken.

Voor die gene die de opname willen bijwonen, dat kan.

Op woensdag 11 juni, in "het Veerhuis" aan de maasdijk 12 in Bokhoven bent u vanaf 19.00 uur van harte welkom. De opname bij wonen is volledig gratis.