maandag 26 september 2011

een middag met twee maal een Ben

Nu is het voor ons orkest niet de eerste keer dat we samenwerken met Internationale of Nederlandse artiesten. Nu had ik daar zelf, buiten BBSO om ook al het nodige van mee gemaakt. Maar zo af en toe kom je dan toch wel in aanraking met van die artiesten die iets speciaals hebben. En dit is er dan ook weer zo een.
Zondagmorgen 25 September om goed kwart voor tien kom ik onze repetitieruimte binnen en zoals gebruikelijk, nu ook weer als eerste of een van de eerste. Inderdaad, ik zei zondagmorgen kwart voor tien!!!
Welke malloot bedenkt dit? Is bepaald geen vreemde gedachte, zo even spontaan uit je mouw. En om dan eerlijk te zijn, het was onze Ben die de geestelijk vader van dit plan was.
“Doe es normaal man” is dan wellicht een voor de handliggende reactie, helaas is die al niet meer origineel op dat moment. Wel weer een beetje jammer, was wel handig om te gebruiken, maar vooruit.
We hadden een hele dag repetitie op het programma staan. In de ochtend het gebruikelijke, dan daarna nog een viertal klanten voor een vocale auditie, ook bepaald niet verkeerd die actie, by the way. En na de middag met Ben Cramer en Maggie MacNeal voor hun gedeelte van de theatershow die er aan zit te komen.
“Ik moet me helaas een beetje inhouden, heb de hele ochtend al in de studio gezongen, vanaf een uur of negen” aldus Ben Cramer. Kijk, das interessant.  Wij waren blijkbaar niet de enigste malloten die op zondagochtend heel vroeg uit de veren moesten. Maar Ben Cramer vond het blijkbaar nodig om zich te verontschuldigen, bij voorbaat al. En dat voor een amateurorkest, toe maar. Een bescheiden en ingetogen kerel die Ben. Inderdaad, tot op het moment dat hij zijn “ingehouden” stem even liet horen.
“Een beetje inhouden”, ik hoor ’t hem nu nog zeggen……. En daar komt me toch een geweld los, niet te zuinig!!! Een beetje inhouden noemt ie dat!
Nou, als dat inhouden is, dan weet ik niet wat er gaat gebeuren als alle registers bij hem op full power gaan.
Nu is Ben gewent met de crème de la crème te werken, het metropole orkest en meer van dat soort lieden. Je kent ze vast wel, van die peoples met een dijk van een muzikale opleiding, hier en daar wat talent en een staat van dienst van heb ik jou daar. De spanning was dan ook wel enigszins aanwezig. Want ja, hoe gaat dit aflopen, met dat amateur orkest van ons?
En vanzelf staan daar ineens twee maal een Ben voor het orkest. Grappig! En Ben had wederom alle touwtjes in handen. Welke Ben dan? Eh, ben ik ff kwijt. Nee, Ben is niet kwijt, hij is het ook niet kwijt, eh? Nou ja, laat maar ff zitten.
Oke, oke, hier en daar wat nuance en wat andere kleinigheidjes aanbrengen en dan toch bij sommige nummers het arrangement, toch maar even wat aan knutselen, daar is dan onze Ben wel weer even zoet mee ( is niet erg,vind ie alleen maar leuk)  maar verder? Wat nou amateur orkest? Niks amateur orkest. Het enigste wat er niet professioneel aan is, is dat wij allemaal op het eind van de maand een salarisoverzicht van onze Ben ( of iemand anders die zich geroepen voelt) ontvangen.
Een geweldige ervaring om ook met deze Ben te mogen werken. Vermoeiend? Nou, niet echt. Intensief? Ja, dat dan weer wel. Leerzaam? Zeer zeker. Want deze Ben legt precies, maar dan ook helemaal waar het in de muziek over gaat, de spreekwoordelijke vinger op de zere plek. En dat voelt GEWELDIG!!! De (muzikale)emotie komt dan los, en bij sommige letterlijk (die andere variant en ook dat is mooi), heerlijk en helemaal zoals het zou moeten zijn. Nu zijn we muziek aan ’t maken en geen noten meer van het papier spelen.
Boys & Girls van BBSO, het is een eer om dit samen met jullie te mogen doen.
Op naar de première op 14 December.



dinsdag 20 september 2011

Het gaat knallen!!!

En niet zo een klein beetje ook. Ik heb in mijn vorige bericht even een stukje van de sluier opgelicht voor wat er zoal in de theaters staat te gebeuren.
Nou, ik doe er nog eentje bij. Had onze Ben eigenlijk beloofd om het niet te doen, maar kan het gewoon niet laten. En de reden is de volgende;
Vanaf het begin dat er in ons orkest gesproken werd over een theater tour samen met Ben Cramer en Maggie MacNeal, had ik zoiets van; Ben Cramer en Maggie MacNeal? Tja…… en nu? Dat duurde overigens niet lang. Inmiddels hebben we allang alle arrangementen  zoals we die in de shows gaan gebruiken. En ik was om, volledig plat en dol enthousiast.
Het metropole orkest heeft een waanzinnige mooie show samen met Ben en Maggie met geweldige muziek. En daar kunnen wij wel iets mee. Het gaat dus knallen en niet zo een beetje ook. We zijn dus inmiddels deze arrangementen even naar de “benny’s big Show wijze” aan het aanpassen. Daar zullen de heren en dames theater directeuren wel heel erg blij mee zijn. Dat arme meubilair in de zalen, oei oei oei, die gaat het er stevig van langs krijgen. Ik kan me namelijk niet voorstellen dat er ook maar iemand is die rustig op zijn of haar stoel blijft zitten.
En ja, ik kan het ook niet helpen. Een theatervoorstelling met dit als inhoud, dan vraag je er ook om.
Dus vooruit, nog een voorbeeldje van een niet alledaags nummer van wat je van Ben Cramer zou verwachten, ook ik was en ben zeer aangenaam verast.


zondag 18 september 2011

Op weg naar het theater

Zo, weer terug van even weg geweest, een paar weekjes Griekenland heeft de nodige rust gebracht.
We gaan weer verder waar we gebleven waren en hadden het in het vorige bericht over de voorbereidingen op de theatertour die vanaf December 2011 in de Nederlandse theaters te zijn zal zijn als “Jukebox on Tour”. Alle info hierover is te vinden op www.jukeboxontour.nl
De voorbereidingen zijn dus in volle gang. Repetities, die normaal een maal per week worden gehouden, worden uitgebreid met een aantal dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Dat hakt er in, maar geweldig om te doen. Ben Cramer en Maggie MacNeal zullen hierbij ook aanwezig zijn. Gezien dat zij beide een aanzienlijk aandeel in de theatershow gaan krijgen en met ons een speciaal repertoire gaan brengen. Het gaat geweldig worden, dat staat vast.
Een hoop werk en voorbereidingen dus nog te doen, waar een hoop tijd en energie in gaan zitten om het hele programma “podiumklaar” te krijgen.
Zoals al eerder aangegeven wordt dit een unieke show. Uniek in de zin dat het publiek voor een groot gedeelte het programma zelf mag bepalen. Volgens mij nog niet eerder gedaan in een dergelijke productie.
Een klein voorbeeldje van wat er zou kunnen gaan gebeuren hieronder. Wellicht krijg ik nu wel ongenadig op mijn falie ( van de baas), maar ik kan het eigenlijk niet laten. Sorry Ben, ik zal me proberen in te houden, de volgende keer, als het lukt.