donderdag 19 december 2013

naar 2014

Nog even en dan is er weer een jaar voorbij. Een jaar vol met leuke en hele interessante muzikale ontwikkelingen. Ons orkest, gemotiveerd door "onze Ben" heeft weer de nodige uitdagingen bedwongen en ja, zo allemaal zonder vallen en weer opstaan ging dat bepaald niet.

Wederom weer sterker uit de muzikale strijd gekomen. En ook die bewering is waar. Het meest opvallende uit het jaar 2013 is dan toch wel het gegeven dat wij met Ben Cramer een televisie show hebben mogen opnemen. Nu is het fenomeen tv ons niet geheel onbekend, we waren er namelijk al 2 keer eerder, op het mediapark. maar nu een volle show van 45 minuten. Dat bleek dus echt even "heel andere koek" als maar even een nummertje live in een tv uitzending, wat op zich al spannend genoeg is. 

De meeste die mij kennen zullen een ding van me herkennen, inderdaad.................kritisch is hij en nagenoeg nooit tevreden. En dat klopt, zo zit ik nu eenmaal in elkaar. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben heel erg tevreden met het uiteindelijke resultaat van deze productie. En dan betekend het dat het gewoon goed is en eigenlijk heel goed. Complimenten aan de regisseur, de opnameleider, maar zeer zeker ook "de jongens" die in de eindmontage van dit groot orkest een geweldig mooi muzikaal en geluidtechnisch iets heel moois hebben weten te produceren. Complimenten ook aan mijn collega muzikanten, waarvan ik weet dat er enkele bij zitten, die zich een slag in de ronde hebben gewerkt om het allemaal goed in de vingertjes te krijgen.

Onze crew, wellicht wel het  meest belangrijke onderdeel van ons succes. Zonder crew geen podium, kostuums, geluid en licht, een natje en droogje. kortom, zonder crew geen BBSO. "jongens en meisjes", top waren jullie weer in 2013................................. in 2014 toch ook weer???? Please say yes!!!!!!!



Op 3 januari om 18.05 uur op Ned 2. bij omroep Max, dan is de volle show "An evening with Ben Cramer" te zien. 

Een klein voorproefje nu alvast op dit blog: 

En meneer Cramer en meneer van Wijk! Bedankt voor jullie vertrouwen in "ons bandje".



En dan nu op weg naar 2014. 

Wederom een jaar met weer muzikale uitdagingen. Zo hebben we natuurlijk onze tour naar China in April en Mei. Maar hierover is van alles en nog wat te lezen zien en horen op http://bbsoinchina.blogspot.nl/ 

Wat gaat er naast de China tour nog meer gebeuren met ons orkest? Ik weet dat er achter de schermen door ons Management weer de nodige "snode plannen" in de stijgers worden gezet. Plannen die het jaar 2013 snel naar de achtergrond dreigen te verdrukken. Nieuwe nog spectaculairdere zaken als in 2013???

We gaan het wellicht allemaal zien. Je snapt uiteraard dat we plannen niet naar buiten brengen zolang het plannen zijn. En ja, nog meer spektakel stukken op de agenda. We wachten het mooi even af. 

Een ding is wel duidelijk, het gaat weer een hele hoop nieuw muzikale uitdagingen opleveren. 
En daar worden wij nu weer heel vrolijk van. 

Alle fans van "Benny's Big Show Orchestra, heel erg bedankt voor jullie support in 2013. En we zien jullie allemaal heel graag weer terug in 2014

En namens Ben van Wijk, zijn orkest en crewleden, een heel muzikaal 2014 gewenst!!



Graag tot ziens bij een van onze nieuwe shows in 2014.






zondag 15 december 2013

December Gigs

Ze zitten er weer op, onze traditionele december gigs. Kamperland en Rotterdam, daar was het dit jaar te doen voor ons. Zoals vanouds wederom dan ook weer een logistiek hoogstandje. En het lijkt er op dat het allemaal maar de normaalste zaak van de wereld is, om een degelijk groot orkest, zoals het onze maar even op de juiste tijd op de juiste plaats te krijgen.

Twee opeenvolgende dagen op pad met een dergelijke club, genereert  toch wel wat opmerkelijke bijverschijnselen. Daar komt dan het bar personeel van het "Grand hotel Amadore" in Kamperland vrij snel achter. De bar van het gelijknamige hotel, normaal zou deze sluiten zo rond 00.00 uur op een rustige vrijdagavond. Je voelt hem al aankomen..................deze vrijdag dus maar even niet. Het Zeeuwse management van dit hotel, had waarschijnlijk maar twee opties;

1. de bar gewoon sluiten , met het risico dat die muzikanten, vocalisten en techneuten van dat orkest,  verdeeld over het gehele hotel de boel op stelten zou gaan zetten.
2. Dat "zooitje ongeregeld" gecentraliseerd zien te houden, zonder dat de overige hotelgasten, midden in de nacht alsnog werden getrakteerd op een zwikkie muzikale broeders, die echt niet weten hoe een volumeknop werkt.

Het was duidelijk, er bleek maar een optie mogelijk...........................precies, de tweede dus.

En het ontbijt viel daarna voor een enkel orkestlid, lichtelijk wat zwaar. De koffie was dan weer wel een zeer welkome drankvariant.

De kust, de Zeeuwse kust, ons vocaal zestal, heeft de tijd genomen om even het een en ander te laten doorwaaien. Heel verstandig besluit.


Onze crew was ondertussen alweer op pad naar de volgende locatie. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. In de RivĂ©rahal, geheel omgetoverd tot een exclusieve gala hal. Met Bokito als buurman en olifanten, nijlpaarden en nog meer van dit exotisch spul in de directe omgeving. 
Daar merk je dan, als je een beetje gewent bent aan de wat "vreemde lucht" die in een dergelijk omgeving aanwezig is, niet veel meer van. Alle "beestjes"mooi in hun eigen hok en de hal is dan voor ons.


Het gala feestje kan van start. En wat hoort er bij een galafeest? Precies, een hoop bling-bling. Iedereen, strak in het pak en sommige met net even wat minder aan textiel om hun lijf. Moet kunnen, toch, zo midden in december? 


Je zou het toch maar warm krijgen? 

En ja, als er een schaapje over de spreekwoordelijke dam is, volgen er meer. Alleen zijn dit geen schaapjes, maar daar doet dan verder helemaal niemand moeilijk over.


De december gigs, een logistiek hoogstandje, naast het muzikale en dansend geweld. Elk jaar weer heel leuk, vermoeiend ook. 

En die artiesten van dit jaar, och........................... daar gaan we het nu maar eens lekker niet over hebben. Alleen Anita, tsja,..........................die was niet lekker bij stem. En dan blijkt dat ook artiesten gewone mensen  zijn. 

Hoe dan ook, we hebben er weer een aantal heerlijke optredens op zitten en daar doen we het tenslotte allemaal voor. 





zondag 1 december 2013

Handjes te kort.

Nee, begrijp me goed, niet qua afmeting, maar in aantallen.

Benny's Big Show Orchestra, op dit moment een orkest bestaande uit een kleine 50 personen, waarbij in de ritme sectie 10 muzikanten zitten, waarvan er zich weer 3 bezig houden met drums en percussie. Daarmee kom je uit de voeten en handen ook, heel goed zelfs. Zelfs zo goed dat er in enkele nummers zelfs een overkill aan percussie instrumentarium zit die bespeeld kunnen worden vanwege 2 paar handen.

Aan de andere kant, is het dan wel weer heel er handig om met een 2 tal percussionisten de verschillende muzikale uitdagingen aan te pakken. 2 handen kunnen veel, 4, zo ongeveer alles. En dat is in veruit de meeste gevallen heel erg handig. Zeker als we met muziek aan de slag gaan die zijn oorsprong heeft uit de midden en zuid Amerikaanse landen.

Nu is het geval zo dat mijn collega tot na de China tour er even niet bij kan zijn. En dit roept dus om improvisatie en de nodige aanpassingen, zonder te kort te gaan doen aan de muziek. Dat betekend dus ook dat we dingen nu even anders moeten gaan doen, tenslotte leveren we per saldo 50% aan handkracht in, voorlopig. Met name in de keuze van het instrumentarium en de overgangen van de verschillende percussie instrumenten gaan nu heel belangrijk worden. Keuzes moeten er gemaakt worden en via andere middelen ten gehore gebracht worden.

Het "geheime wapen" wat we hiervoor in de strijd gaan gooien is een stukje elektronica in de vorm van de Roland SPD-20. Een percussionpad met 8 speelvlakken en 700 verschillende drums en percussie geluiden.


Een aanslag gevoelig kunststof speelvlak waarbij je handmatig of met stokken het zo ongeveer alles wat aan slagwerkgeluiden bestaat te voorschijn kunt toveren. 

Sterker nog, we zouden kunnen volstaan om alleen voor percussie dit apparaat in te zetten. dat scheelt een hele hoop gesleep, gesjouw en gedoe voor een optreden, maar het ziet er fysiek totaal niet uit. En los daarvan, er gaat niets, maar dan ook niets boven een goed akoestisch instrument. Dus ja, meer als een hulpmiddel om sommige geluidjes te kunnen produceren, zal het dan ook niet worden.  

Daarnaast blijft het inderdaad een elektronisch geval. Dat neemt niet dat het dan wel nooit helemaal het echte geluid van slagwerk of percussie kan vervangen, maar heel erg dicht in de buurt komt het dan weer wel. En voor veruit de meeste mensen zal het verschil mogelijk niet eens waarneembaar zijn. 

Het ligt in de bedoeling om met dit apparaat de pauken partijen die essentieel zijn in sommige van onze nummers te gaan spelen, en daarnaast om wat subtielere percussie invullingen te kunnen geven in sommige andere nummers. 

Met deze pauk gaat het dus de komende tijd niet werken en moeten we daarvoor het alternatief in de strijd gooien;

  
Die bestaat er dus in de SPD-20 van Roland, sterker nog, pauken in vier verschillende toonsoorten komt er gewoon uit. En dat geeft dan net weer dat ene stukje meerwaarde. Dus toch wel weer heel handig, een dergelijk elektronisch kastje.

Nu maar eens zien of dat het gaat werken in een live setting. De meningen hierover zijn verschillend, maar niet zo zeer over de toepasbaarheid van de SPD-20, maar eerder over de geluidskwaliteit van wat er op dit moment uit komt, via een kwalitatief niet al te beste versterking. Op het podium, straks, rechtstreeks via de PA de zaal in. Dat is dus echt een heel ander verhaal, maar dat heeft de geschiedenis al lang bewezen.  

donderdag 21 november 2013

De Ben Sings Frank Sinatra TV Special

In het vorige bericht had ik het al aangekondigd, maar die informatie was nog niet geheel compleet. Nu wel. De TV show die we in juni van dit jaar hebben opgenomen i.s.m.met Ben Cramer en omroep MAX, gaat uitgezonden worden op:

Vrijdag 3 januari 2014, om 17.30 uur op Nederland 2.

Dus noteer het bovenstaande!







donderdag 14 november 2013

TV show 2013

Het is inmiddels al weer een tijdje geleden dat we er wederom waren, in het mediapark in Hilversum. En ja, dit keer niet maar even voor een nummer, zoals de 2 voorgaande keren. Nee, een hele show van ongeveer een uur moest het gaan worden. En ja, dat hebben we dan ook gedaan met onze grote vriend Ben Cramer die het repertoire van Frank Sinatra, feilloos wist neer te zetten.

Ben Cramer en Benny's Big Show Orchestra, zelden hebben we een dergelijk goed werkende gezellige maar vooral productieve muzikale relatie met een van de Nederlandse bekendere artiesten gehad. En eigenlijk is gehad niet juist omschreven. Nu nog en gegarandeerd ook in de toekomst staan we weer gezellig gezamenlijk op een theater podium, Hilversumse studio of op een andere gelegenheid weer muziek te maken.

Na de Theater tour van vorig jaar waarin Ben Cramer met ons in de Nederlandse theaters onze Jukebox tour samen met Maggie MacNeal hebben gedaan, is er een plan opgepakt om een televisie special te maken rondom het repertoire van Frank Sinatra. En zo stonden we voor de derde keer op het mediapark in Hilversum om het plan vaste vromen te gaan geven.

Het resultaat van die dag van opnames en het gehele "circus" wat daar nu eenmaal bij hoort gaat op 3 januari 2014 uitgezonden worden bij omroep Max.

En of je nu van Frank Sinatra of Ben Cramer een warm gevoel gaat krijgen of juist helemaal niet, het maakt ons niet uit, echt niet. Muzikaal was het een succes en weer een dijk van een geweldige ervaring opgedaan en die neemt ons niemand meer af.

Als je het toevallig dan toch wel interessant denkt te vinden om het te gaan zien, dan zou ik zeggen; noteer die datum van 3 Januari 2014.

Een kijkje achter de schermen in de Hilversumse Studio's op het Media park: