Mooi, zou je dan kunnen zeggen, maar of je hier nu mee begrijpt waar het binnen de muziek over gaat?
Waarschijnlijk niet!
Muziek heeft uiteraard allemaal te maken zoals bovenaan in dit bericht omschreven, maar het gaat in feite over wezenlijk iets heel anders. Klanken, ritme nuances in geluidssterkte, zelfs stilte, het klopt allemaal. Maar muziek is in de regel een uiting van emotie. En deze uiting van emotie kan in heel veel verschillende vormen van muziek te horen en te voelen zijn.
In het andere geval dan ook fysiek waar te nemen. En of dat deze fysieke uitdrukkingen nu worden getoond door muzikanten of vocalisten is verder dan niet belangrijk.
Naast de emotie die onherroepelijk is verbonden aan muziek is concentratie een wezenlijk onderdeel van muziek. In een orkest zoals BBSO waar met een hele grote groep muzikanten en vocalisten een samenspel wordt gecreƫerd is controle over hetgeen gespeeld wordt essentieel. Dat dit niet altijd even vlekkeloos gaat is onvermijdelijk. En in enkele gevallen gaan zaken wel eens behoorlijk mis. Ook dit gebeurt bij de beste orkesten ter wereld en dan is het zaak om de controle te bewaken.
Zo kan het gebeuren dat er even iets met het apparatuur mis gaat en dan is er maar een optie, acuut herstellen en gewoon in je rol blijven. Soms valt dat op en in een ander geval dan weer niet.
Links of rechts om, "the show must go on!". En je kop erbij houden is dan wel handig. Wellicht even een iets te harde tik uitgedeeld op een instrument wat eigenlijk klappen heel goed kan incasseren, maar ja, die emotie die er achter zit wil nog wel eens het meest beste materiaal verassen.
Spanning, concentratie en gedrevenheid toveren nogal eens opmerkelijke uitdrukkingen op de gezichten van muzikanten.
Maar hoe je ook wil uitleggen, zonder emotie bestaat het niet dat je muziek kunt maken.
En ja, emotionele uitdrukkingen op de meest onverwachte momenten:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten