zondag 10 februari 2013

Crisis

Het is hier in het zuiden Carnaval op dit moment. So what, zul je misschien zeggen. Maar waar het om gaat is dat dit "dolle volksfeest" wellicht een hele mooie aanleiding geeft om eens een paar dagen niet aan onze economische situatie te hoeven denken. Nu heb ik zelf helemaal niets met carnaval, maar als anderen daar nu heel veel plezier mee hebben, kan ik dat alleen maar toejuichen. Iedereen zijn pleziertje tenslotte en nu maar hopen de de kater na de carnavals dinsdag maar niet al te heftig zal zijn voor de een of ander. Woensdag zijn we dan waarschijnlijk weer bij zinnen, voor de carnavalvierders dan. Blijft over, in ieder geval die crisis.

En ja, ook daar beginnen wij met ons orkest dan toch ook wel last van te krijgen. We zijn dan toch ook wel een beetje gewend aan een behoorlijk aantal optredens die we zo door het jaar heen kunnen doen.

Aangezien diezelfde crisis dan ook heel duidelijk het entertainment wereldje raakt, worden wij nu ook geconfronteerd met een, op dit moment, hele magere agenda. Dat is dus beduidend niet echt best. Tenslotte zijn wij muzikanten en die willen toch wel heel graag lekker spelen op het een of andere geweldige feest. Jammer dan, nu maar even heel wat minder. Gelukkig, zijn wij van die muzikanten die van het muziek maken, thuis de spreekwoordelijke kachel niet hoeven te laten branden. Gelukkig maar. Op een dergelijke situatie zit namelijk helemaal niemand te wachten. Heel vervelend voor onze professionele collega's die wel afhankelijk zijn van inkomsten uit hun muziek. Net zo goed voor iedereen die zijn inkomsten onder druk ziet komen of daadwerkelijk een financiĆ«le achteruitgang ondervinden.

Nu weet ik dat ons management zich drie slagen in de ronde aan 't werken is om ons muzikanten weer op een "lekker podium" te krijgen. Maar ook die organisaties, waar wij het met ons grote orkest van moeten hebben, houden hun de handen vooralsnog stevig op de knip. En het bedrijfsleven is al helemaal erg voorzichtig om relatief grotere bedragen voor gezellige personeel feestjes in hun jaarlijks budget op te nemen. in het andere geval is het verhaal dan meer van; "Nu maar even helemaal niet".

Allemaal heel erg vervelend, dit soort situaties. Aan de andere kant, een wat langere periode van even geen optredens, heeft dan ook wel weer een voordeel. Er kan nu door het orkest, zonder al te veel druk rustig gewerkt gaan worden aan nieuw repertoire en ook aan het speciale repertoire voor de China Tour 2014.
Deze staat namelijk voor April 2014 op het programma, en ja, dat is nog maar net een jaartje verder. Ik ga er dan ook maar even voor het gemak vanuit de onze Chinese vrienden niet mee gaan doen aan onze crisis, waarom zouden ze eigenlijk ook? Daar worden zij vast niet vrolijker van en vervolgens wij dan ook weer niet. Mooi vergeten dat verhaal dus.

Voordat het zover is slaan we ons dan maar door de crisis heen. We zullen wel moeten, net zoals iedereen verder.
Een ding is in ieder geval duidelijk, crisis of geen crisis. Het eerstvolgende optreden van BBSO gaat er een worden waar de spetters vanaf vliegen. Nog meer als wat bij ons zo gebruikelijk is. Wij hebben nu namelijk de luxe om ons hier eens heel goed op te gaan voorbereiden. Welk optreden is dat dan? Zoals het er nu voor staat wordt het Augustus in Wijchen. Alleen hoop ik toch dat het wat eerder gaat worden. Dus houd onze agenda op de volgende site goed in de gaten. Het kan namelijk zo maar gebeuren dat mijn hoop uit gaat komen.