donderdag 27 februari 2014

Is er leven na China?

Maar natuurlijk, is er leven na China en ja, we begrijpen best wel dat het op handen zijnde Chinese avontuur nu even vol in de belangstelling staat en dat wij daar nu even heel erg druk mee zijn. We zitten dan nu ook vol in de voorbereidende fase, maar ja, nu ook nog even carnaval er tussen door. En voor een Brabants orkest, zeker in onze omvang geeft dat dan weer mee dat in ieder geval zo ongeveer het gehele blazerslegioen van BBSO de komende dagen alles behalve het China repertoire uit hun instrumenten laten komen. Ieder zijn hobby en dus ook zijn of haar lolletje, zullen we maar zeggen. Als Rotterdammer, helaas ik kan er verder helemaal niets mee, maar dat is dan verder ook niet belangrijk.

Maar het leven gaat gewoon door, ook voor ons na 4 Mei 2014. Een leven wederom weer met het volgende optreden al weer op de agenda. 31 Mei gaat het worden en dan ook nog eens in ons eigen Brabant. In Rosmalen en dan in de Kentering.

Terug van de Chinese theaters, de Chinese hotels, de Chinese maaltijden, de Chinese touringcars, enfin zo ongeveer alles wat  Chinees is en klinkt. Maar ja, wat wil je? Na een dergelijke tour naar Shanghai en een aantal omliggende steden waar het uitsluitend Chinees is wat je daar ziet en mee maakt.

Gewoon weer alles wat zo lekker vertrouwd is, met onze eigen spullen en op onze eigen vertrouwde podia, met onze eigen crew die weer heerlijk hun eigen dingetje kunnen doen, met ook voor hen vertrouwde spullen. Gewoon weer lekker thuis.

Zoals in de Kentering in Rosmalen op 31 Mei en ja, ook Tinte staat weer op het programma. Deze laatste op 19 Juli. Nu is de Kentering en zogenaamde thuiswedstrijd, maar eigenlijk Tinte ook. Een keer of 10 zijn we daar inmiddels al weer geweest. En dit jaar hebben ze daar een 25 jaar jubileum te vieren, en ja...........Maar daarover later meer, veel meer.

Vervolgens komen er nog wel meer van die heerlijke optredens op de agenda, zoals ons vast uitstapje in de richting van Rotterdam tegen het einde van het jaar.

Dus ja, er is leven na China, volop leven.....................Lekker toch!!

Om het allemaal goed in de smiezen te houden waar wij weer lekker gaan "uitpakken" en dan bedoel ik niet onze koffers na het Chinese avontuur. Houd dan goed onze agenda in de gaten, want voor dat je het weet staan we heel dicht bij je in de buurt te spelen.

http://www.bennysbigshoworchestra.nl/agenda/






En wellicht gaan we het onderstaande ook wel weer doen op een van de komende Hollandse shows. Wat is het (muzikanten) leven toch mooi? En ondertussen, voor die gene die lekker het carnaval induikt, heel veel plezier de komende dagen Voor die gene die dat dan niet doen overigens ook!



                                               


                

                                               




zondag 23 februari 2014

De Chinese Theater Show



Een optreden, voorstelling, a gig, een show of een uitvoering, je kunt het op verschillende manieren uitleggen en benaderen. Maar hoe je het ook draait en of keert, in alle gevallen staan wij heel gewoon op een podium en proberen daar een lekker stukje muziek de zaal in te slingeren. En heel veel meer als dat is het dan eigenlijk ook niet.

Nu is dat op zich al meer als voldoende om "het publiek" een gezellig avondje te bezorgen en ja, laten we eerlijk zijn, daar doen we het dan toch wel voor. En zolang dat steeds maar weer meer lukt, hebben wij er dan ook net even extra meer plezier en lol in. Iedereen helemaal gelukkig en zullen we het daarmee maar simpel eenvoudig benoemen en uitleggen.

Nu lijkt het wel zo, als je het bovenstaande leest, dat het een relatief simpel verhaal is om een goede show in elkaar te zetten. Maar zo eenvoudig is het dan ook weer niet. Natuurlijk, we beschikken over een repertoire van dik over de 400 nummers en dan zodanig divers dat je daarmee een enorm breed publiek kunt vermaken. Maar om een goede show in elkaar te zetten komt echt wel iets meer bij kijken en daar ligt in dit geval nu even toch echt wel een leuke uitdaging. Als we namelijk voor ons relatief bekend publiek spelen en dan ook nog weten wat zo ongeveer de leeftijden zijn, dan is het inderdaad niet zo heel erg ingewikkeld.

Maar nu hebben we te maken met Chinees publiek. Daarmee ligt het verhaal beduidend anders.

Zelfs in het geval van wel of geen stedelingen moet je rekening houden met de keuze van het repertoire. En voor de Chinese tour, waar ook een 7 tal Chinese muziekstukken in de setlist zitten, is het dan nog maar de vraag of de keuze van dit repertoire nu wel het meest geschikte is.

de setlist zoals deze nu is bepaald voor de tour zit er dan als volgt uit:

OPKOMST & PROLOOG THE SHOW MUST GO ON              
SOMETHING HAPPENED ON THE WAY TO HEAVEN 
THINK       
WHEN I GET YOU ALONE                                                      
TING HAI                                                                                    
YOURE THE VOICE                                                                 
RICKY MARTIN MEDLEY                                                        
SKYFALL                                                                                        
VALERIE                                                                                   
STILL GOT THE BLUES                                                       
NEW YORK NEW YORK                                                            
LOVE IS ALL                                                                           
ELOISE                                                                                    
SON OF A PREACHER MAN                                           
I FEEL GOOD                                                                    
HEAVEN                                                                        
THE LONELY SHEPHERD                                              
LOCKED OUT OF HEAVEN                                               
KANG DING                                                                         
Mr. BOJANGLES                                                                  
VEHICLE                                                                                 
WHY TELL ME WHY                                                           
TOTAL ECLIPSE                                                                 
THE PHANTOM                                                                      
BAD LEROY BROWN                                                            
TIME AND TIME AGAIN                                                    
YAMBALAYA                                                                    
TAKE ME HOME                                                                
BIRDS                                                                                  
YOU AND ME                                                                   
LET ME ENTERTAIN YOU                                               
WHAT I SAY                                                                     
SONG& SMILE    FINALE                                        

33 nummers in totaal, achter elkaar door, non stop, in een show van 2 uur.

Uiteraard hebben we een aantal nummers als reserve ingepland, voor het geval dat......

Tenslotte is het bijzonder lastig inschatten of dat "het Chinese publiek" van de gehele bovenstaande opsomming helemaal vrolijk gaat worden. Natuurlijk hebben wij ons laten informeren bij de Chinese organisatie van wat nu zeer waarschijnlijk het beste gaat aanslaan, maar een garantie is het daarmee bepaald niet natuurlijk.

Voor de zeer goed oplettende lezer van dit blog en dan met name in dit artikel, is het uiteraard al opgevallen dat er een aantal nummers in de setlist staan, die toch wel opmerkelijk zijn. En ja, eerlijk is eerlijk, dat is dan ook wel zo. In een voorgaand artikel heb ik al een aantal suggestieve opmerkingen gemaakt, dat wij met 49 orkest en crewleden plus 1 in dat vliegtuig stappen op 25 april. En die plus 1, inderdaad, bekijk de lijst eens heel goed en je weet het. ( maar eh, van mij heb je het niet gehoord, echt niet) De Telegraaf en RTL gaan daar nog wel iets over roepen. Van mij hoor je er verder niets meer over.

Dus................. BBSO goes China!!!








zaterdag 15 februari 2014

On Tour

En hoe stoer klink dat  "on tour" ? Nou eigenlijk best wel, toch?

Ok, voor de jongens uit het professionele muzikale wereldje, is het de gewoonste zaak van de wereld, dat op tournee gaan. Maar voor ons, mensen die het muziek maken er maar als hobby erbij doen, ligt dat toch wel even anders, heel anders zelf. Wij mogen, naast een in de regel drukke baan en of huishouden ons gewoon even stevig focussen op een tripje van 10 dagen naar het buitenland om daar een 7 tal shows achter elkaar op de planken te zetten. In dit geval naar China met 50 personen. Nou een leuk uitje  zou je zeggen, toch? En uiteraard is dat een leuk uitstapje wat er maar even tussendoor komt, zo naast alle dagelijkse beslommeringen.

En ja, wij zijn uiteraard wel het nodige gewend,  zeker zo de laatste 2 jaar. Tenslotte hebben we er een theatertournee  en een 3 tal televisie uitzendingen op onze cv bij kunnen schrijven. Zo is ook het werken met Nederlandse artiesten ook al niet iets waar wij zenuwachtig van worden. Maar dat neemt dan toch niet weg dat een 10 daagse theatertour naar China het bijzonder druk maakt op dit moment.





Drukte voor en achter de schermen. En dan met name achter de schermen. Normaliter is onze crew bezig om een optreden voor ons orkest voor te bereiden als we zo ergens in Nederland gaan spelen. Nu is dat voor hen, afhankelijk van de locatie vanzelfsprekend een routineklus geworden, zo door de jaren heen. Waarbij het teamwork binnen de crew centraal staat.
Maar een tour naar China, met al zijn technische afwijkende en operationeel anders georganiseerde zaken, liggen, vanwege de Chinese organisatie buiten de invloed sfeer van onze crew. Totale afhankelijkheid heet dat dan. Of te wel, de regie niet in eigen zak hebben.

En dat laatste, is dus bepaald niet handig. Maar niet alleen voor de crew is een buitenlandse tour en dan in dit geval de tour naar China een uitdaging, meer als welk optreden dan ook. Voor de Chinese collega's blijkt het optrekken met een Hollands clubje ook behoorlijk verrassend te zijn. Maar  daar gaan we het dan wel verder over hebben op onze speciale China tour 2014 blog.  Met hanteert in China klaarblijkelijk hele andere normen m.b.t. vervoer en inzet van apparatuur:




Een logistieke benadering op zijn Chinees...........We zullen het daar maar bij laten.

Verdere verhalen en ontwikkelingen over de nieuw BBSO tournee kun je vinden op:


en uiteraard op het speciale China tour 2014 blog van BBSO;

zaterdag 1 februari 2014

Bagage

We doen het allemaal wel eens, een weekendje, 'n midweekje, of een hele week en in het andere geval gewoon lekker 2 of 3 weken naar een warm en exotisch oord. Anderen hebben dan weer een tripje naar de Noord of Zuidpool op hun netvlies staan.

En waar we dan naar toe gaan en hoe lang we dan van het thuisfront weg blijven, is op zich niet zo heel belangrijk Dat kan voor je plezier, zakelijk 'n familiebezoek zijn. Een ding hebben al deze verschillende tripjes gemeen. Links om of rechts om, je neemt het nodige aan bagage mee. En logisch is dat dan ook.

Zo ook muzikanten, het zijn namelijk net mensen, althans hun gedrag lijkt er verdacht veel op :-)

Alleen die muzikanten...........................tsja............... het is ook altijd geklooi en gehannes met die lui. vooral slagwerkers, drummers en voornamelijk percussionisten. Wat die "makkers" allemaal mee willen/moeten sleuren naar een podium......... Meestal zijn het van die kisten, tassen en koffers vol met van alles en nog wat.

Een heel gedoe is het. Maar goed, zolang het allemaal in van die mooie verpakkingen kan en dan alleen maar over de weg van A naar B versleept moet worden, is het allemaal mooi te doen. In een flightcase met die handel en hupsake het autootje, busje of vrachtwagen in en rollen maar met die handel. Geen vuiltje aan de lucht, zou je denken. En ja, normaal gesproken werkt het inderdaad zo en ook bij mij. Wat een handige dingen zijn dat die mooie kisten met en zonder wielen er onder.

Tot dat je ermee op tournee gaat en dan de vrachtwagen waar het in gaat, dit keer richting vliegveld gaat rijden en daar het boeltje in een vliegtuig verder moet. In dit specifieke geval naar China.

Een dergelijke flightcase, zeker als daar wielen onder zitten rol je dan ook met de grootste eenvoud vanuit een vrachtauto een theatervloer op of bij een tv studio naar binnen, geen enkel probleem.




handige bagagemiddelen zijn het, die mooie verpakkingen die we flightcase noemen. Stevig en robuust, kan dus het nodige incasseren. De constructie van die dingen is dan ook zo gemaakt dat de inhoud mooi en vooral stevig en veilig zit opgeborgen. Zo kun je al hetgeen wat aan instrumenten of apparatuur mee moet om een voorstelling te kunnen uitvoeren geweldig mooi veilig en goed beschermd vervoeren. En die dingen zijn er in de meest uiteenlopende afmetingen en uitvoeringen om de meest onmogelijke vormen of simpel weg lomp zware "gevalletjes" handig te vervoeren. En als zelfs wieltjes onder deze kisten niet meer afdoende zouden zijn, dan is er heel gewoon ander hijs, sleep en sleur materiaal inzetbaar.


Maar nu het vliegtuig in. Dat zou toch geen probleem moeten zijn en inderdaad dat is het dan ook niet.

Echter, een klein smeuïg, maar bepaald geen onbelangrijk detail, brengt ons muzikanten op het fenomeen dat er slechts 46 kilo zonder een financiële toeslag als ruimbagage mee aan boord van het vliegtuig mag. Meer kan uiteraard wel, maar dat kost dan vervolgens een klein vermogen. En ja, wij blijven maar echt een stelletje arme muzikanten. Geen optie dus. De oplossing? Inderdaad onze Chinese opdrachtgevers gaan zorgen voor de versterkers, drums en het grotere percussie en slagwerk spul zoals Conga's pauken en een drumstel. Gitaren, toetsen en alle blaasinstrumenten het bagageruim van het vliegtuig in. per saldo een capaciteit van een slordige 2300 kilo aan goederen die met dit orkestje mee mogen naar China. Dat lijkt dan heel veel, maar is het dus bepaald niet.

Dat wordt dus heel stevig passen en meten. Een overschrijding van de toegestaan aantal vrije bagage kilo's gaat dus heel dik in de papieren lopen en is daarmee geen optie.

Aan de andere kant, heeft het ook wel weer iets. Lekker puzzelen heet het, geloof ik.



Om het uiteindelijk allemaal mooi en passend op en neer naar China te laten gaan. Want hoe je het draait of keert, muzikanten en dan met name percussionisten spelen het liefst op hun eigen instrumenten, dat is namelijk een heel vertrouwd gevoel en ja, daar kun je iets van vinden.