Dat was ‘m dan, de tweede, tevens laatste mega repetitie met
Ben Cramer en Maggie MacNeal. Een hele dag vol met muziek voor onze theatertour
gerepeteerd om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten. We zijn er klaar
voor, dat is duidelijk. Op 14 December beginnen we met een première
voorstelling in Den Bosch. Daarna het land in.
www.jukeboxontour.nlEen informatiepagina over slagwerk en percussie en het grootste podium showorkest van Nederland
zondag 27 november 2011
donderdag 24 november 2011
De eerste
En hier gaat het gebeuren. De première van onze theatershow.
14 December, “Theater aan de Parade” in Den Bosch.
En zoals je ziet kijken we nu in een lege zaal. Dat ziet er
dus helemaal anders uit op de 14de december. Een hele avond vol met muziek
uit de Jukebox, maar ook Ben Cramer en Maggie MacNeal zijn van de partij.
De zaal is inmiddels uitverkocht, op het balkon nog een
aantal kaartjes.
Ga het nu niet missen!!!!!!! Zorg dat je snel je kaarten
gaat bestellen via
zondag 20 november 2011
klassiek slagwerk
Een hoofdstuk apart is dat, het klassieke slagwerk. Zeker als je ooit bent begonnen als drummer en uiteindelijk als percussionist actief bent, zoals ik.
Afgelopen zaterdag met collega Jan linders, mijn collega op percussie en slagwerk in Benny’s Big show Orchestra, naar een paukenclinic geweest bij Adams in Ittervoort.
De hele ochtend uitleg gehad over pauken, het stemmen hiervan, de types, en alle techniek die er aan, in en op zit. Een heel interessant verhaal. Vervolgens een rondleiding gehad in de fabriek aldaar en daarna door 2 conservatorium studenten met wat ander slagwerk een uitleg gehad over het spelen hiermee. Ook dit laatste was nogal opvallend. Het spelen op een tamboerijn en triangel, om maar eens wat te noemen. Grappig hoe men op het conservatorium deze jonge broeders daarmee leert omgaan. Volledig een klassiek verhaal dus. Niet verkeerd, zeker niet, maar een totaal ander verhaal als wat wij normaliter met dit soort instrumenten doen. Zo is het bij ons voornamelijk een pure gevoelskwestie en in het klassieke wereldje een partituren zaak. En dat is aan de ene kant begrijpelijk maar ook wel weer jammer. Muziek en ritme komt namelijk niet van een stuk papier, maar komt uit je ziel en gevoel. Eerlijk gezegd had ik een beetje medelijden met die 2, overigens heel fanatieke, studenten.
Ik hoop voor hen op het moment dat ze klaar zijn met hun studie, daadwerkelijk hun muzikale droom kunnen waarmaken en daar een bestaan van kunnen hebben, zoals het bedoeld is na zo een dergelijke studie.
Dat neemt verder niet weg dat het toch een leerzame dag was. Een van de conclusies is dan ook dat ik gelukkig op een andere manier muziek kan beoefenen als de meeste studenten van het Amsterdamse conservatorium.
Even terug naar het verhaal rond het klassieke slagwerk.
Inderdaad, dat zijn hele mooie instrumenten, die pauken en kostbaar ook. Uit het topsegment er eentje willen hebben? Dat kan. Een slordige 10 mille en je bent een gelukkig mens. Dan heb je er een. En ja, je raad het al. Een beetje paukenist speelt gewoon op vier van die jongens. Tel uit je winst. Maar dan heb je ook wat. Aardig detail. Als je die 4 geweldige instrumenten ook nog eens wil mee sleuren, tel er dan maar een klein vrachtautootje of hele grote bestelbus bij op. Een triangel hang je gewoon aan je broekriem, dat wordt dus even wat anders met pauken.
Goed, het blijven overigens wel geweldig mooie instrumenten, maar heel eerlijk gezegd, ik houd het lekker bij mijn conga’s.
Die gene die interesse heeft in dit soort van slagwerk ga even langs bij Adams in Ittervoort
zaterdag 12 november 2011
Een hobby.
Daar had ik het in het voorgaande bericht over. En natuurlijk is dit het dan ook. Oke, zo hier en daar loopt het een beetje uit de hand. En dan in de zin van dat er toch stiekem wel heel veel tijd in kan gaan zitten. Zeker daar waar je als orkest met artiesten op een en hetzelfde podium staat en deze mag begeleiden. Een samenloop van omstandigheden is dan ook dat we aan de vooravond staan van onze “Jukebox on Tour” première en er dan vervolgens in een week tijd nog even 2 galavoorstellingen bij mag doen, met weer andere artiesten.
Hoe was het ook alweer? Zo blijf je van de straat??? Juist, dat was het!!!!
Aan de andere kant, een hobby en een hele leuke ook nog, wat is daar nu zo mis mee? Zou je denken. Natuurlijk helemaal niets, sterker nog, het is gewoon helemaal geweldig waarbij de ontwikkelingen nu in de laatste paar weken wel heel snel gaan. Waar gaat dit eindigen, zou je denken? En waar dan?
Geen mens die het weet en wat er allemaal nog meer gaat gebeuren, of niet, ook dat is een groot mysterie. Daarmee houden we de boel spannend, blijft een ieder op scherp staan en blijven we daardoor ook veel beter gemotiveerd om voor elke nieuwe uitdaging weer net even een paar tandjes erbij te zetten. En nog steeds is het een hobby.
We worden tegenwoordig helemaal vol gestopt met programma’s als The Voice, Idols, So you think you can dance en ga zo maar door. Mooie televisie en voor een eenling zelfs een mooie zet in de rug naar, voor vele, een droom. En voor veruit de meeste daarna wederom maar weer een hobby. In ons kleine Nederland zijn op deze manier onnoemelijk veel mensen met hun muzikale hobby bezig. Prima toch, al die hobbyisten, is niks mis mee.
Zo hebben wij er 55 van bij elkaar en stiekem is dit alles behalve een hobby. Ga maar eens na. Welke artiest haalt het in zijn hoofd om met een dergelijke club 10 theatershow te gaan doen? Met van die hobbyisten, nou? Hun eigen reputatie staat dan toch ook meteen op het spel? Toch? Absoluut niet dus. Als je nu wil weten hoe dat dan kan, dan is er maar een optie. Precies, gewoon naar een van die 10 theatershows komen en je gaat het beleven.
Hieronder staan ze alle 10, zoek er maar eentje uit, of twee, drie……………?
donderdag 10 november 2011
Voorbereidingen.
Juist, daar hadden we het over. Hoe zat het ook al weer? ’n Orkest van pakweg een 55 personen, ’n management, crewleden en een theater show. En wat nog? Nou zo hier en daar tussen al die voorbereidingen door om de show tot in de puntjes geregeld te krijgen, gewoon nog even 2 galavoorstellingen er tussen door doen. Een paar gastartiesten er bij, doen we gewoon ook nog even, geen punt. En het is nog steeds hobby, juist!
Hobby,
Wat zegt het woordenboek er over? Hobby= zelfst.naamw. wat je erg graag doet in je vrije tijd.
Nu hebben de meeste mensen allemaal wel een hobby, op de een of andere manier. Postzegels verzamelen, schilderen, gamen ( heel modern) voetballen, paard rijden, of je schoonmoeder structureel pesten. Om maar eens een paar voorbeelden aan te halen.
Allemaal hobby varianten. Oh ja, muziek maken, dat was en is er ook nog zo een. Wanneer houd het op met een hobby zijn en wordt het een professionele en zeer serieuze zaak?
Bij BBSO zijn we die fase al een hele tijd geleden gepasseerd, de hobbyfase. Maar of dat nu ook daadwerkelijk iedereen bij BBSO in de gaten heeft? Ik weet het niet. Misschien wel, misschien niet. Hoe dan ook, in ons geval, hobby of geen hobby, het maakt helemaal niets uit. We zijn een verplichting aan gegaan om al het publiek in de theaters een geweldige muzikale show te geven en daardoor een heerlijke avond te laten beleven. Dan staan we ook op de podia waar ook de beste Nederlandse artiesten gewoon hun werk doen. Want dat is dan ook het enigste verschil. Zij doen hun werk en wij beoefenen onze hobby. Gaan we dan beter presteren door dat we betaald krijgen? Zou je denken? Toch? Nee dus, vergeet ’t maar.
Nee hoor, dat podium in die theaters, met al die geweldige faciliteiten, een crew die hun benen uit de sloffen lopen, om alle noodzakelijke voorbereidingen voor “ die hobbyisten” te regelen. Een management die achter de schermen van alles en nog wat geregeld moet zien te krijgen. Muziek maken op zich is allang geen hobby meer voor ons, dat is gewoon heel erg leuk, meer niet. Een orkest zoals het onze, is dan alleen nog maar het middel, om die geweldige avond in het theater, zaal, of welke gelegenheid dan ook te bewerkstelligen. En ja, dat wij er zelf heel erg vrolijk van worden, dat mag, is namelijk dat hobbyelement.
En dat hele (theater) spelletje moet je voorbereiden en heel erg goed ook. Dat heet dan veel repeteren, plannen, uitproberen, teleurstellingen incasseren, er veel lol aan hebben, veel willen leren, pijn willen lijden, er heel vrolijk van worden, jezelf een weekend opsluiten op de zolder om die partijen maar in je vingers te krijgen of zelfs in snikken er van uitbarsten.
Kortom: voorbereiden op dat wat gaat komen. En wat dan?
10 geweldige theatershows door hobbyisten, waar de spetters en vonken van af spatten.
Dat bedoel ik nu met voorbereiden, meer niet.
Abonneren op:
Posts (Atom)